Диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати може да подобри когнитивните функции при хора с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер, съобщава електронното издание EurekAlert, цитирайки учени от Университета в Мисури.

Храната като ключ за запазване здравето на мозъка

Екипът изследва как може да се поддържа здрав мозък при рискови групи и открива, че храненето играе решаваща роля.

Риба и морски дарове, месо, зеленчуци без скорбяла, плодове, ядки, семена, яйца и дори млечни продукти с високо съдържание на мазнини се оказват благоприятни за мозъка, посочва EurekAlert.

Как кетогенната диета подпомага мозъчната функция

Учените установяват, че кетогенната диета – хранителен режим с високо съдържание на мазнини и малко въглехидрати – може не само да запази здравето на мозъка, но и да забави признаците на когнитивен спад при хора, изложени на риск от Алцхаймер.

В експерименти с мишки, женските екземпляри, носещи гена APOE4 – най-силният известен генетичен рисков фактор за късно проявяваща се болест на Алцхаймер – са показали по-здрав чревен микробиом и по-добро мозъчно състояние при кетогенна диета, в сравнение с тези, хранени с повече въглехидрати.

Мъжките екземпляри не са показали същите резултати, но проучването все пак подчертава потенциалните ползи от кетогенния режим.

Алтернативно „гориво“ за мозъка

„Когато ядем въглехидрати, глюкозата се използва като гориво, но хората с гена APOE4, особено жените, имат затруднения с превръщането ѝ в енергия за мозъка“, обяснява Кира Иванич от научния екип.

„Кетогенната диета стимулира производството на кетони, които могат да служат като алтернативен енергиен източник и да намалят риска от когнитивен упадък.“

Индивидуализиран подход към храненето

„Вместо да очакваме едно решение да работи за всички, е важно да се вземат предвид фактори като генотип, чревен микробиом, пол и възраст“, отбелязва Ай Лин-Лин от Университета в Мисури.

Тя допълва, че тъй като симптомите на Алцхаймер обикновено се появяват след 65-годишна възраст, усилията за запазване на мозъчното здраве трябва да започнат много по-рано.

Следваща стъпка – клинични изпитвания върху хора

Изследователите планират да преминат от предклинични модели към изпитвания върху хора, за да потвърдят ефектите на кетогенната диета върху мозъка.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието Journal of Neurochemistry.