Около 50 млн. души по света живеят с деменция и този брой непрестанно се увеличава. Въпреки това все още не знаем достатъчно за заболяването – при повечето случаи причината за появата му не е категорично дефинирана, а диагностицирането може да бъде дълъг и труден процес.

Учени от Кеймбриджкия университет обаче предлагат потенциално решение – нов алгоритъм за машинно обучение, който може да диагностицира деменция за един-единствен ден. Нещо повече – той разпознава заболяването години преди появата на симптомите.

„Обикновено, когато разглеждаме снимката от скенера на пациенти, ние търсим модели, които могат да ни помогнат да изключим неща като инсулт и тумори на мозъка – обяснява Тимъти Ритмън, водещият ръководител на проучването. – Компютърът може да направи това далеч по-цялостно, отколкото който и да е човек.“

До момента около 80 пациенти са взели участие в проучването, което се провежда от болницата „Аденбрук“ в Кеймбридж. През първата година обаче този брой би трябвало да се увеличи до около 500. Ако проучването бъде успешно, алгоритъмът би могъл да започне да се използва при пациенти във Великобритания – ход, който според Националната служба по здравеопазване (NHS) ще спести около половин милиард паунда през следващите 5 години.

Алгоритъмът работи, като сравнява снимки от скенера на мозъка на пациенти с тези на хиляди души, диагностицирани с деменция (в комбинация със стандартни тестове за памет, за да се обучи да разпознава заболяването). Изкуственият интелект вече показа, че може да идентифицира и най-фините издайнически признаци на заболяването, които дори опитните невролози могат да пропуснат - и да ги съпостави с резултатите на пациентите от базата данни.

Това са наистина добри новини – от една страна, диагностицирането е далеч по-бързо и неинвазивно, а от друга – то се случва потенциално месеци (дори години) преди появата на заболяването. Потенциално хората биха могли да избегнат симптомите напълно.

„Ако се намесим рано, лечението може да започне рано – казва Зоуи Курци, авторката на алгоритъма, пред "Би Би Си". – Можем да забавим развитието на заболяването и едновременно с това – да избегнем допълнителните щети… вероятно е симптомите да се появят много по-късно или въобще да не се появят.“

Няма два еднакви случая на деменция, което прави животът с това заболяване наистина труден. Някои пациенти могат да останат относително стабилни за дълъг период от време, докато други – да се влошат рязко. Пациентите и техните семейства често се чувстват безпомощни в лицето на тази несигурност. Като сравнява снимките от скенерите на мозъка на хората с тези на пациенти с деменция, алгоритъмът не само поставя диагноза, но и казва на хората какво могат да очакват за в бъдеще, т.е. как би следвало да се развие самото заболяване.

Източник: IFLScience