Един ден нова лепенка може да помогне на хората с гласови нарушения да проговорят отново, като използва изкуствен интелект, за да разчита движенията на мускулите на гърлото и да ги превръща в реч.

Тя е малка и разтеглива и се захранва единствено от движенията на мускулите, пишат американските изследователи в проучване, публикувано в Nature Communications.

След като бъде прикрепена към кожата, лепенката започва да преобразува движенията на мускулите на ларинкса в електрически сигнали, които на свой ред се превръщат в реч от алгоритъм за машинно обучение, който е форма на изкуствен интелект.

След това изреченията, които човекът е искал да каже, прозвучават от говорител, въпреки че прототипът в момента може да предава само определени предварително записани фрази.

Изключително важно е, че лепенката работи, без да се налага да улавя вибрациите на гласните струни на човека, което означава, че тя може да възстанови речта и на хора с увредени гласни струни, заяви пред АФП водещият автор на изследването Зиюан Че от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Според проучването почти една трета от хората страдат от поне едно гласово разстройство през живота си.

Наличните методи за лечение на сериозни гласови проблеми, като например ръчни устройства от типа на електроларинкс, могат да бъдат "неудобни, неприятни или инвазивни", твърдят изследователите.

95 процента точност

Водоустойчивата лепенка е с размерите на голяма монета и тежи само седем грама. Че сравнява текстурата ѝ с тази на гумена ръкавица.

За да изпробват устройството, осем доброволци без гласови нарушения са помолени както да изрекат нормално, така и да прошепнат пет изречения, включително "Весела Коледа", "Обичам те" или "Не ти вярвам".

Те прочитат фразите, докато стоят прави, вървят или тичат, за да покажат, че лепенката работи в движение.

Според проучването устройството е предсказва какво казват доброволците в около 95 % от случаите.

Някои думи, които движат мускулите на гърлото по сходен начин - като английската "make" и името "Mark" - могат да бъдат трудно различими за пластира, казва Че.

"Но тези две думи обикновено се появяват в дълго изречение, като например "Ще направя вечеря" (I am going to make dinner) или "Как си, Марк?" (How you doing, Mark)“, добавя Че.

Това позволява на устройството, което превежда цели изречения, а не просто думи, да улови контекста.

Че предупреждава, че преди прототипът да стане достъпен за пациентите, ще минат доста години. А всички изречения, които в момента могат да бъдат възпроизведени от него, трябва да бъдат предварително записани, което "би ограничило приложението му", призна Че.

Но той вярва, че по-усъвършенстваните алгоритми ще позволят на лепенката да превежда движенията на мускулите на ларинкса, "без да е необходимо предварително записване на гласовите сигнали".

Източник: Science Alert