Търсите лесен начин да подобрите социалния си статус или дори да увеличите шансовете си за дългосрочна връзка? Е, ново проучване показва, че намаляването на височината на гласа ви може да свърши работа.

"Гласовото общуване е една от най-важните човешки характеристики, а височината на гласа е най-забележимият аспект на гласа", казва в изявление Дейвид Пътс, съавтор на изследването и професор по антропология в Пенсилвания.

"Разбирането на това как височината на гласа влияе върху социалните възприятия може да ни помогне да разберем социалните взаимоотношения в по-широк план, как постигаме социален статус, как оценяваме другите по отношение на социалния статус и как избираме партньори."

За да разберат повече, Пътс и колегите му набират 3173 участници от 22 държави и ги молят да изслушат няколко внимателно подбрани двойки гласови записи. Тези клипове съдържат мъжки или женски гласове с различна височина на звука, които повтарят едно и също изречение.

След това участващите мъже трябва да изберат кой глас от всяка мъжка двойка според тях звучи по-престижно - звучи по-уважаван, успешен или талантлив - и кой е по-вероятно да спечели в битка. Те също така трябва да изберат кой женски глас звучи по-привлекателно за краткосрочна или дългосрочна връзка.

На жените също е зададен горепосоченият въпрос за взаимоотношенията, но вместо това той е приложен към мъжките гласове. За женските гласове те трябва да посочат кой от двойката според тях звучи по-привлекателно и кой - по-кокетно.

Резултатите показват, че височината на гласа наистина оказва влияние върху социалното възприятие. Мъжете с по-ниски гласове са възприемани от другите мъже като по-грозни и престижни. Интересно е, че това е имало по-голямо въздействие на места с повече насилие и където хората са били по-склонни да общуват с непознати, известни като висока "релационна мобилност".

"Откритията предполагат, че дълбоките гласове са еволюирали при мъжете, тъй като нашите мъжки предци често са взаимодействали с конкуренти, които са били непознати, и показват как можем да използваме еволюционното мислене и изследванията на животни, за да предвидим и разберем как нашата психология и поведение се променят в различни социални контексти, включително междукултурно", обяснява Пътс.

"Мъжките черти като дълбоките гласове и брадите са силно социално значими, но това ново изследване показва, че значимостта на поне една от тези черти варира по предсказуем начин в различните общества, и предполага, че другите, като например брадите, също варират."

Изследователите откриват също така, че и мъжете, и жените намират по-нискочестотните гласове за по-привлекателни, когато става въпрос за дългосрочни връзки, докато по-високочестотните женски гласове се смятат за по-привлекателни за краткосрочни връзки от мъжете и за по-флиртуващи от жените.

"Женските вторични полови белези, като гласа, изглеждат много по-подходящи за привличане на партньори, отколкото за физическа заплаха", казва Пътс.

Като цяло изследователите смятат, че проучването показва, че височината на гласа е от значение за начина, по който хората се възприемат социално, дори в различни общества. Въпреки това според Пътс то също така показва, "че степента на нашето внимание към височината на гласа, когато правим социални атрибуции, е различна в различните общества и реагира на съответните социокултурни променливи".

Така че следващия път, когато ви предстои важно интервю, предстои ви да се присъедините към нов клуб или обмисляте да изпратите на поредната си половинка в Tinder гласова бележка, може би опитайте да намалите гласа си и вижте какво ще се случи.

Изследването е публикувано в списание Psychological Science.

Източник: IFLScience