Не само външният вид или предпочитанията, но и гласът ни издава много за нашата личност. До този извод е стигнало едно ново проучване на университета „Георг-Аугуст“ в Гьотинген. Дали дълбок, груб, нежен или тънък – гласът е индивидуален като пръстовия ни отпечатък. И не само това.

Учените от Гьотингенския университет анализирали гласовете на 2000 души от четири страни. С помощта на подробни въпросници и компютърна програма били изследвани личността и сексуалния живот на участниците. Резултатът показал, че хората с дълбоки гласове по правило са по-екстровертни и доминантни от тези с по-тънък глас – независимо от пола. Освен това било установено, че тоналността на гласа има пряка връзка с половия живот. Отново участниците с дълбоки гласове по-често признавали, че нямат нищо против еднократните извънбрачни забежки. Ръководителката на проучването д-р Юлия Щерн казва, че гласовете на хората оставят у нас силно и непосредствено впечатление.

Когато например чуем някой глас по телефона, веднага разбираме дали говори мъж, жена, дете или старец. По тона усещаме дали човекът е тъжен, радостен, развълнуван или притеснен, както и дали гласът му е атрактивен. При други личностни белези обаче, като общителност, невротичност, добросъвестност и откритост, които също били обект на проучването, изследователите не открили връзка с височината на гласа.

Все пак ако в бъдеще искате да узнаете повече за даден човек, не е зле да се вслушате в гласа му.