Salvē! Ако сте пътешественици във времето, дошли от епохата на Римската империя, и се опитвате да откриете пътя от Лондиниум до своята родина, имаме добри новини за вас. Тази брилянтно изработена интерактивна карта показва древните пътища, морските проходи и търговските маршрути, които са свързвали огромните пространства на Римската империя.

Картата - наречена ORBIS: The Stanford Geospatial Network Model of the Roman World (Станфордски геопространствен мрежови модел на римския свят) - е разработена от историци от Станфордския университет в сътрудничество с група IT специалисти и студенти. Можете да я разгледате на следния линк: https://orbis.stanford.edu/.

Картата изобразява разположението на земята около 200 г. от н.е., в края на века, когато Римската империя е достигнала най-големия си обхват, обхващайки голяма част от Европа, както и значителни части от Западна Азия и Северна Африка.

Всичко, което трябва да направите, е да въведете местоположението и точката на картата, до която искате да пътувате. Картата съдържа подробна информация за 632 римски обекта, включително важни градски селища или морски пристанища, както и за 84 631 км пътища или пустинни пътища и 28 272 км плавателни реки и канали.

Това дори не включва 1026-те морски маршрута, между които потребителите могат да пътуват, използвайки две скорости, които отразяват обхвата на възможностите за плаване през римския период.

Интерактивните функции на картата са невероятно подробни. Потребителите могат да избират различни маршрути до дестинацията си в зависимост от това дали искат да пътуват най-евтино, най-кратко или най-бързо. Картата също така ще вземе предвид дали пътувате с магаре, каруца или като пътник в каруца. Дори ще се съобрази с метеорологичните условия и периода от годината.

Така например пътуване от Лондиниум в Британия до Александрия в Египет в разгара на зимата с вагон ще отнеме 48,4 дни по най-бързия маршрут, но само 42,5 дни през лятото. През зимата това пътуване с най-евтините налични варианти ще отнеме до 93,3 дни.

Тази карта, която пренася древната история в съвременната епоха, представлява идеално средство за обучение, което може да намери приложение в класните стаи. Тя дори е използвана за редица различни академични изследвания за пътуванията из Римската империя.

"Нашият модел има за цел да подобри разбирането ни за начина, по който е функционирала една мащабна система като Римската империя, за усилията, които са били необходими, за да се постигне успех в борбата за свързване и контрол на десетки милиони хора на стотици и хиляди мили по суша и море", обясняват създателите на своя уебсайт.

"Като отчита сезонните колебания и се съобразява с широк спектър от видове и средства за транспорт, ORBIS разкрива истинската форма на римския свят и предоставя уникален ресурс за разбирането ни на предмодерната история", добавят те.

Източник: IFLScience