Кой да предположи, че Дж. Р. Р. Толкин е роден в Южна Африка, а Киану Рийвс – в ливанската столица Бейрут? Или пък че прословутите австралийски актьори Мел Гибсън и Никол Кидман всъщност не са родени в Австралия?

Тази интерактивна сферична карта показва рожденото място на стотици известни личности – от политически лидери и учени до спортисти и творци. Тя е създадена от Топи Тюканов от Mapbox и можете да я разгледате ТУК.

Топи препоръчва да отворите картата от своя настолен или мобилен компютър, тъй като по този начин ще можете да ѝ се насладите в пълната ѝ прелест. Той обяснява, че данните са събрани от научен труд, публикуван през юни в журнала Scientific Data на Nature, който включва данни за раждането и смъртта на известни личности от 3500 г. пр. н.е. до 2018 г. сл. н.е.

Картата показва само по един човек на географска местност и той е избран на базата на неговата знаменитост. Така например можем спокойно да предположим, че редица знаменити личности наричат Ню Йорк свой роден дом, но в момента на това място изниква единствено Доналд Тръмп.

Ако кликнете на отделните имена, ще откриете кратка информация за хората, както и линк към тяхната страница в Wikipedia. Картата разделя личностите на четири различни категории: култура, откривателство и наука, лидерство и спорт.

Източник: IFLScience