Случвало ли ви се е, когато плащате с карта, да се усетите по-склонни да оставите по-голям бакшиш, да направите по-голяма покупка, да купите по-скъпия продукт, да изберете нещо повече от предвиденото.

Понякога сме склонни да пръскаме пари за неща, от които всъщност нямаме нужда. Казваме си, че заслужаваме да се поглезим от време на време, че животът не може да е само работа – трябва и малко удоволствие. Почти винаги можем да намерим оправдание пред себе си.

Въпреки това невинаги покупката ни носи удовлетворение, а понякога дори точно обратното – след като сме похарчили куп пари, започваме да се измъчваме от чувство на вина и дори настроението ни се разваля, защото хем сме похарчили пари за нещо ненужно, хем не сме изпитали никакво удоволствие, хем въпросната вещ не ни се струва вече така привлекателна.

Има хора, които просто обичат да пазаруват. Това, разбира се, са и хора с възможности, но по-важното е, че просто влагат техники в пазаруването. Такива хора извършват успешно шопинг терапия, разнасят шарени торби с широка усмивка и обикалят от магазин на магазин, а тази дейност може да запълни целия ден.

Има хора, които рядко си позволяват време за себе си и още по-рядко успяват да отидат да купят дори нещо нужно от магазина, а какво остава да се шляят по магазините за удоволствие.

Има и хора, които обичат да пазаруват, но невинаги могат да си позволят да си купят каквото искат. Такива хора по-често се разхождат и се наслаждават със сетивата си на всичко. Тези хора със сигурност ценят повече вещите, без да ги наричаме вещомани. При тези хора най-добре работи този психологически трик, който понякога прилагаме сами на себе си. Нещо като извинение за гузна съвест.

Плащането в брой изглежда по-мъчителен процес, защото намаляването на средствата е съпроводено и с визуализиране на този процес. Плащането с карта ни спестява тази мъчителна гледка. Изглежда почти безболезнено да доближим картата си до постерминала и сумата автоматично да бъде „преместена“.

Затова внимавайте с този метод на разплащане. Със сигурност неусетно може да се разделите с повече средства, отколкото сте планирали. Затова ви съветваме да проверявате онлайн сметката си, за да виждате нагледно как сметката се топи.

Цветелина Велчева