Всеки, който се е возил на влакче на ужасите, знае какво значи изразът „Да ти падне сърцето в петите от страх.“ Тази увеселителна атракция обаче не може да стъпи и на малкия пръст на някои от пътищата, построени от човечеството. Някои от тях са издигнати на километри над дълбока бездна, други се вият самотно през пустинята, а трети се намират над или дори под самата вода.

Днес ще ви запознаем с 14 от най-опасните пътища по света.

Gallery
Пазарът на град Меконг, Тайланд

Какво ще кажете за пазар, разположен на жп релси? Няколко пъти на ден търговците трябва бързо да си приберат стоката и щандовете, за да позволят на влака да мине (с около 15 км/ч). След това щайгите с риба, зеленчуци и яйца отново се подреждат и търговията продължава.

Снимка: puwanai / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: jShep / Shutterstock.com

Gallery
Юнгас, Боливия

Тази магистрала е един от най-опасните пътища в света. Всяка година тук загиват 200-300 души. Стръмните планински склонове са от едната страна, а от другата има пропаст (с височина около 600 метра). 

cicloco / Shutterstock

Gallery

Снимка: mezzotint / Shutterstock

Gallery
Магистралата „Еър“, Австралия

1600-километровата отсечка в Южна Австралия изглежда обикновена и скучна на пръв поглед. Броят на катастрофите по нея обаче е изключитлено висок. Причината? Пейзажът наоколо е толкова еднообразен, че шофьорите често заспиват над волана.

Снимка: Taras Vyshnya / Shutterstock

Gallery

Снимка: John Carnemolla / Shutterstock

Gallery
"Носът на Дявола", Еквадор

Жп линията „Носът на дявола“ е построена на едноименната скала, разположена на 800 метра височина. Доскоро туристите имаха възможността да се возят по покривите на мотрисите, но властите вече забраниха тази практика. И сами можете да видите защо.

Снимка: KalypsoWorldPhotography / Shutterstock

Gallery

Местното население смята, че мястото е прокълнато от Дявола, който не иска от там да минава влак. Според тях над 2000 работници, които се прощават с живота си по време на строежа на линията, са жертва именно на проклятието.

Снимка: Vladimir Korostyshevskiy / Shutterstock

Gallery
Жп мостът Памбан, Индия

Мостът Памбан свързва едноименния остров с Индия. През 1864 г. той е бил унищожен от силните ветрове. Ето защо когато скоростта на въздушните течения надвиши 55 км/ч, влаковете са предупредени за потенциална опасност.

Снимка: AJP / Shutterstock.com

Gallery

Снимка: Gods_Kings / Shutterstock

Gallery
Магистралата Каракорам, Пакистан - Китай

Дългият 1300-километра път се смята за магистралата, разположена на най-голяма надморска височина. 

Снимка: C. Na Songkhla / Shutterstock

Gallery

Една от нейните части се намира на височина 4600 метра. Летните мусонни дъждове често предизвикват свлачища. През зимата част от магистралата е затворена заради опасност от лавини.

Снимка: C. Na Songkhla / Shutterstock

Gallery
"Пасаж дю Гоа", Франция

Може и да ви се струва странно, но този път е отворен само за по няколко часа на ден. През останалата част от времето е под вода. Преди да навлезете в 4.5-километровата магистрала, прегледайте графика на приливите - иначе е напълно възможно колата ви просто да потъне.

Crobard / Shutterstock

Gallery

Снимка: Andreas Jung / Shutterstock

Gallery
Магистралата Лех-Манали, Индия

Минаването по шосето Лех-Манали в Индия е възможно само няколко месеца в годината - от юни до септември. През останалото време пътят е покрит със сняг. Обикновено продължителността на пътуването по магистралата, която е малко под 500 км, отнема около два дни, но при лошо време може да трае и няколко дни.

Снимка: Vadim Petrakov / Shutterstock

Gallery

Снимка: eAlisa / Shutterstock

Gallery
Планински път "Тянмен", Китай

Този 10-километров път има 99 остри завои, и разликата във височината между началото и края му е около 1000 метра. 

Снимка: kikujungboy / Shutterstock

Gallery

Снимка: KAMONRAT / Shutterstock

Gallery
Пътят през Салар де Уюни

Пътят, преминаващ през Салар де Уюни, се намира на 3650 метра надморска височина. Местните пейзажи са толкова необичайни, че човек лесно може да се изгуби сред тях. Телефоните тук са безполезни, тъй като обхват няма. 

Снимка: aaabbbccc / Shutterstock

Gallery

Напълно безопасно е човек да се придвижва с туристическа група, но не е добра идея да тръгва сам на пътешествие, тъй като температурите през нощта падат до -30 градуса по Целзий.

Снимка: Alfredo Maiquez / Shutterstock

Gallery
Пътят през каньона Скипърс, Нова Зеландия

Какви ли не опасности дебнат по този път. Стръмни спускания, множество дупки и скали, високи мостове, различни стеснения и т.н. Местните компании, отдаващи коли под наем, дори не предлагат застраховки за онези, решили да минат оттук.

Снимка: Naruedom Yaempongsa / Shutterstock

Gallery

Снимка: Naruedom Yaempongsa / Shutterstock

Gallery
Магистралата Далтън, Аляска

Най-изолираната магистрала в света. Дълга е 666 км и свързва само 3 малки села. Този път се счита за най-снежната магистрала в света.

Jianzhong Zhu / Shutterstock

Gallery

Снимка: FloridaStock / Shutterstock

Gallery
"Влакът към облаците", Аржентина

Този влак, който тръгва от Салта, в Северозападна Аржентина, отвежда пътниците си високо в Андите. Във всеки негов вагон има кислородни бутилки, в случай че пътниците имат нужда от тях. Влакчето прекосява 400 километра в двете посоки от Салта през планината и достига височина от 4000 метра.

Снимка: Marc Turcan / Shutterstock