Омръзнало ти е от скучните и еднообразни бургери, които се предлагат в по-голяма част от заведенията? Искаш да опиташ нещо ново, което да се приготвя бързо и лесно, а в същото време – да бъде много, много вкусно? Ако отговорът ти е „Да!”, то значи си на правилното място!

Тази седмица съм на вълна „основни ястия”, затова и рецептата, която ще споделя днес с теб, е точно такава! Нашият главен герой в нея е сьомгата, с чиято помощ сътворих най-сочните и здравословни бургери, които не си срещал никъде другаде!

Рецептата е лесна и не се изисква много време за приготвянето ѝ. Най-важното е да готвиш храната си с желание, за да може след това да извлечеш най-доброто от нея!

Калорични, богати на протеин и здравословни мастни киселини, с тези бургери ще смаеш всеки, за когото ги приготвиш. Ако това ти звучи повече от обещаващо, то нека преминем към съставките, които ще са ти нужни, в процеса на приготвяне!

Време за приготвяне – 25 минути

Съставките, които използвах аз, са възможно най-полезни и определено ще искаш веднага да опиташ рецептата вкъщи! Както споменавам всеки път, може да премахнеш или добавиш някой продукт, в зависимост от твоите вкусови предпочитания.

Каквото и да избереш за твоя бургер, ти гарантирам, че ще се превърне в любимото ти хапване! А ето и съставките, с чиято помощ да приготвиш тези бургери!

Съставки:

- 100 гр. пушено филе от сьомга

- Четири кръгли питки със сусам за бургери – 100 гр.

- Половин авокадо – около 70 гр.

- Половин глава лук

- 30 гр. бейби спанак

- 30 гр. маруля

- 100 гр. гъби кладница

- 50 гр. чери домати

- 80 гр./четири слайса топено сирене или чедър – аз използвах веган кашкавал на слайсове

- 10 гр. черни маслини

- Една супена лъжица мед

- Една супена лъжица зехтин екстра върджин

- Сол и босилек на вкус – аз използвах по една чаена лъжичка

Вече запознал се с нужните продукти за направата на бургерите, нека преминем и към същинската част – готвенето.

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да загреем тигана и да сипем няколко капки зехтин.

Измиваме хубаво гъбите, внимателно отстраняваме дръжката/пънчето на гъбата. Не ги режем, а ги слагаме цели в тигана, и след това ги задушаваме за около десетина минути.

Междувременно нарязваме главата лук на шайби. Отново в нагорещен тиган слагаме няколко капки мазнина – аз използвах кокосово олио. Прибавяме лука и към него слагаме една супена лъжица мед, за да може да се карамелизира.

Задушаваме го и готвим, докато не потъмнее сравнително (отнема около десетина минути).

Когато гъбите са готови, изливаме останалата вода от тигана и поставяме филетата сьомга отгоре. Не им трябват повече от 3-4 минути общо от двете страни, за да бъдат готови за сервиране.

Подправяме ги с босилек, а към гъбите може да добавиш сол и черен пипер, по твое желание.

Докато се вихрим на котлоните, трябва да загреем фурната на 250 градуса и да срежем питките за нашите бургери на две половини.

Нареждаме ги в тава, като на горните половини поставяме сиренето, което сме избрали. Запичаме за около 2-3 минути.

След като сме извадили хлебчетата от фурната, започваме с реденето на нашия бургер.

Взимаме няколко листа спанак и маруля и ги напасваме към хлебчето. По желание може да намажеш малко хумус върху долната половина, преди да наредиш зелената салата.

Следващата стъпка е да поставим сьомгата отгоре. Може да разделиш филето на две, за да се побере.

Нарязаните предварително чери домати и авокадо заемат своето място върху сьомгата.

Върху тях слагаме една супена лъжица от карамелизирания лук, който се получава повече от божествено!

Накрая захлупваме с горната част на питката, където е и вече разтопеното сирене/кашкавал.

Маслинките се нанизват на клечки за зъби, а след това с тях пробождаме бургерите, за да са по-стабилни!

По желание може да ги гарнираш с още зелена салата и зеленчуци, или да добавиш някакъв готов сос.

И така, за не повече от двадесет и пет минути, имаш най-сочните бургери, които някога ще опиташ! Всяка съставка е здравословна сама по себе си, а в тази комбинация – те са повече от полезни!

Сьомгата е богат източник на Омега 3 и астаксантин, който е най-силният антиоксидант. Спанакът ще ти набави желязо, а кашкавалът, който използвах аз, е изцяло на растителна основа и не вреди на организма ти. Неговият най-голям плюс е, че, след като се запече, отвън остава същият, но отвътре е с течен център. Разбира се, че може да използваш всякакъв вид сирене за твоя бургер. Това е изцяло твой избор.

А ето и хранителната стойност за порция от четири бургера, които се получават с тези продукти:

Хранителна стойност за четири броя бургера:

Калории:  1075 kcal Протеин: 35 гр. Въглехидрати: 63 гр. Мазнини: 55 гр.

Или средно по 269 kcal, 8 гр. протеин, 16 гр. въглехидрати и 14 гр. мазнини на един бургер.