Алкохолът и интелигентността

12 юни 2018 г., 15:30
2027

nenetus / Shutterstock

Интелигентните хора са по-здрави, но имат един или два вредни навика. Оказва се, че хората с висок коефициент на интелигентност пият повече алкохол, но без да спадат към категорията на тежките пиячи или алкохолици. Или, с други думи, умниците пият повече, но го разпределят по-равномерно за по-продължителни периоди от време, и вероятността да станат алкохолици е много по-малка. Това установи ново изследване по проблема за връзката между интелекта, здравето и алкохола. Оказва се, че изобщо по-високия интелект е свързан с по-здравословните навици, защото по-умните хора са правили повече физически упражнения и тренировки за сила.   

Вероятно причината за неочакваната връзка е, че по-интелигентните хора се отегчават по-лесно. Високият интелект е бил свързан и с по-добра хигиена на устата, с консумирането на по-малко количество захарни напитки, както и с четенето на етикетите за хранителната информация на различните хранителни продукти и напитки. Изследването е проучило 5347 американци, мъже и жени, като е започнало, докато те са били в своите 20 години до зрялата им възраст.

Резултатите са очертали наистина интересна картина за здравословните навици и интелигентността. Така например, при интелигентните хора е било по-вероятно да пропуснат дадено ядене през деня и да похапнат между яденията. Пиенето на алкохол и пушенето на цигари също се оказали свързани с интелекта по неочакван начин. Както високият интелект, така и ниският интелект се оказали свързани с повишена консумация на алкохол и пушенето на по-малко цигари. Хората със средна интелигентност употребяват по-малко количество алкохол, но затова пък пушат повече.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари