Октоподите са изключително интелигентни, тъй като мозъците им са еволюирали по начин, сходен с този на нашите собствени, сочи ново изследване, публикувано в bioRxiv и което все още не е минало през процедура за анонимно рецензиране.

Според специалистите мозъците на октоподите (подобно на тези в гръбначните животни) съдържат високи нива на регулаторни РНК молекули. Това би могло да им помогне да развият множество различни неврони и доста по-голяма невронна комплексност.

„Ние показваме, че по-голямата част от РНК иновацията на главоногите представлява масивно разширяване на генния репертоар на миркоРНК – пишат авторите. - Единственото подобни разширения [на микроРНК] се случват, колкото и да е поразително, единствено при грбначните. Ето защо ние предлагаме, че [микроРНК] е свързано с еволюцията на сложни животински мозъци“.

МикроРНК (миРНК) – да не се бърка с иРНК) – не кодира информация за протеини. Ето защо тя често се нарича и некодиращо ДНК. МикроРНК обаче определено не е безполезна. Тя регулира генната експресия, като се свързва с иРНК и ѝ пречи да се транслира в протеин.

Голям брой миРНК позволява на организмите да имат много по-голям контрол върху генната експресия. Ето защо главоного животно с множество миРНК (изследването открива, че общо 51 миРНК са запазени в октоподите и сепиите след разделянето на вида преди 300 млн. години) може да генерира повече типове неврони, а това от своя страна да обясни сложността на мозъците им.

Екипът изучава 18 тъкани, взети от октопод. Първоначално те спекулират, че впечатляващите им когнитивни способности се дължат на РНК редакция. Те обаче не откриват кой знае какви различия между октоподите и другите главоноги животни (макар че признават, че в някои индивидуални случаи известна редакция е действително релевантна).

Вместо това специалистите достигат до заключението, че миниатюрната миРНК вероятно оказва най-голямо влияние върху сложността на мозъците на октоподите. Те проучват експресията на миРНК и откриват, че тя е най-силно изразена в неврните тъкани и че присъства в мозъците на развиващите се октоподи.

Октоподите са известни със своята находчивост (макар че има и изключения). Размерът и текстурата на мозъците им варират, което вероятно означава, че не всички са еднакво умни. И все пак, безспорен факт е, че октоподите са способни на някои наистина невероятни неща – удрят риби, хвърлят отломки и могат да се измъкнат и от най-трудната ситуация. Способни са и на много други комплексни поведения – изпитват физическа и емоционална болка и вероятно дори сънуват. Вследствие на това във Великобритания са признати за съзнателни същества (наред с омара и сепията).

Интелектът им е нещо нетипично за безгръбначните и сега вероятно вече имаме представа на какво точно се дължи това.

Източник: IFLScience