Октоподите са невероятно умни същества. Те бягат от своите аквариуми, играят на криеница, разрешават пъзели и дори използват своите пипала като инструменти. Подобно на нас, хората, те стават по-социални, ангажирани и заинтересувани от средата, в която се намират, ако приемат MDMA (екстази). Тяхното еволюирало по уникален начин тяло дори кара някои хора да вярват, че октоподите са дошли от космоса.

Сега, по всичко личи, че тези осмокраки мекотели дори сънуват.

Дейвид Шел, професор по морска биология Тихоокеанския университет на Аляска в Анкъридж, отглежда октопод на име Хайди от вида Octopus cyanea в аквариум във всекидневната си. Тя разпознава стопаните си и обича да си играе с дъщерята на Шил, като преследва топка, вързана на връвчица. Ново видео, направено от бащата и дъщерята обаче, показва, че Хайди най-вероятно дори сънува.

Шел признава, че не е експерт в подобно поведение и това, което представя, не е продукт на дълго изследване.

Във видеото, което може да видите по-долу, изглежда, че Хайди в действителност сънува. Нейните пипала са прибрани под мантията ѝ, а цветовете ѝ постепенно се променят – от бяло и оранжево към тъмночервено и т.н.

„Можем буквално да разкажем съня ѝ, докато наблюдаваме промените по тялото й – коментира Шел във видеото, докато Хайди потъмнява изцяло – тактика, която октоподите използват, малко преди да напуснат дъното на океана. Според Шел „необичайното“ поведение на Хайди вероятно означава, че тези мекотели крият още невероятни тайни от нас.

Източник: IFLScience