Който има котка, знае колко обича четириногото да проспива деня. И нощта. Но то не само спи, а и сънува. „Котките със сигурност могат да сънуват, те преработват преживяванията си в съня“, обяснява професор д-р Инго Нолте, директор на Института по ветеринарна медицина в Хановер (Германия). Възрастната котка прекарва до 16 часа на ден спейки или дремейки, макар и не последователно. Тя рядко спи повече от един час без прекъсване. В съня котките преминават през различни фази, също като хората. След дълбокия сън следва REM – онази фаза, в която се сънува интензивно. В лабораториите за изследване на съня е установено: ако се събудят дълбоко заспалите, докато мърдат бързо очните си ябълки зад клепачите, те си спомнят подробно своите сънища.

Спящите дълбоко котки също си мърдат очите зад клепачите, като тези REM-фази били доказани чрез измерване. Професор Нолте твърди: „Това показва, че мозъкът им е активен. Те сънуват. И в зависимост от това какво сънуват, трепкат с уши и лапички. Също така често кривят муцуни и издават звуци“. На един час сън котката сънува средно пет до седем минути. Фазата на сънуване е поместена в две фази на лек сън, през които животното се събужда светкавично, щом долови или надуши някакъв шум. Във фазата на дълбокия сън котката не бива да се буди, защото, докато още е в плен на сънищата, това може да предизвика бурни реакции. 

Експеримент на френския изследовател на сънищата Мишел Жуве показва колко интензивно сънуват котките. В своя опит той предотвратил парализата на мускулите, която обикновено възниква в REM-съня. Котките започнали да се държат по характерния си начин: извивали гърба си като дъга, съскали и фучели, а козината им настръхвала. Сякаш инстинктивно се борели срещу невидим неприятел. При това спели толкова дълбоко, че никаква светлина или шум не били в състояние да ги разбудят.