Едни от най-удивителните същества в моретата и океаните са октоподите. Спокойно можем да го наречем най-сърдечното животно. Но не защото е много дружелюбен, а защото разполага с цели 3 сърца!

Иначе като характер са доста войнствени, защото са хищници, и то доста опасни. Хранят се с раци и риби с помощта на своите осем пипала.

Самите октоподи пък стават плячка на акули и кашалоти – кръговратът на природата. Когато усети заплаха, октоподът изстрелва специална тъмна струя течност, наподобяваща черно мастило в облак, която има за цел да обърка и забави врага, докато октоподът през това време се скрива – все пак е доста бърз плувец.

Друг начин да се спаси от преследвачите е като се скрие или като не се вижда изобщо чрез камуфлаж и мимикрия.

Ако все пак октоподът бъде хванат за някое от пипалото, и това не е проблем – то просто се откъсва. Не е рядкост октоподът сам да откъсне някое от пипалата си като примамка с цел да заблуди нападателя. По подобен начин някои гущери късат опашките си. Скоро на мястото на откъснатото пипало ще порасне ново.

Октоподът умее също да променя цвета си, което се случва според настроението му – когато се страхува, той побелява, а когато е ядосан, става яркочервен.

Любопитно: в Тихия океан живее октопод, който тежи внушителните 50 кг, като най-големият е измерен цели 71 кг! Но не това е най-впечатляващото у него – очите му са огромни и диаметърът им достига 30 см. Това ги превръща в най-големите очи в света.