Ново изследване подкрепя хипотезата, че забравянето може да се окаже защитен механизъм в мозъка. Той е предназначен да гарантира, че не сме претоварени с информация. С други думи, това е напълно здравословна част от функционирането на сивото ни вещество.

Подобна новина звучи като облекчение - особено за онези от нас, които постоянно забравят къде са си оставили ключовете от къщата. Същевременно обаче ни показва и как реално оперира мозъкът - нещо, което озадачава учените и до ден днешен. 

Според двама изследователи от университета в Торонто, Канада, паметта не е натоварена с функцията да предава най-прецизната информация, а по-скоро да пази най-полезната и важна информация за индивида, която може да ни помогне да вземем умни решения за в бъдеще. 

“Важно е, че мозъкът забравя неуместните детайли и вместо това се фокусира върху неща, които ще ни помогнат да вземем добри решения в бъдеще и в реалния свят при важни случаи,” обяснява един от учените, провели изследването, Блейк Ричардс. “Открихме много доказателства, че съществуват механизми, чиято функция е специално забравянето на информация. Тези механизми са много различни от онези, които са намесени в процесите на запаметяване на информация,” обяснява друг учен, Пол Франкланд. 

Източник: Science Alert