Все повече хора се опитват да разчетат съдържанието на продуктите, които купуват в супермаркета, макар да е трудно, ако не са дипломирани химици. Много от нас обаче се доверяват на производителите, популярността на продуктите и красивите опаковки, без дори да се замислят, че заблудата е в основата на масовите продажби. Представяме ви списък от популярни продукти, които можем да намерим по рафтовете в множество страни, но в други са забранени. И то, както ще видите, не без причина. 

Киндер сюрприз
Това лакомство, любимо на много деца по света, е забранено в САЩ през 1938 г. Държавните власти забраняват продажбата на продукти, съдържащи елементи, които не се ядат. И тъй като дребните елементи в сглобяемите играчки представляват опасност от задушаване, вносът на шоколадовите яйца винаги е бил ограничаван. Преди не повече от пет години обаче изобретателните производители успяха да заобиколят закона и да се върнат на пазара в САЩ.

Изкуствени оцветители
През последните 50 години броят на използваните химически багрила се е увеличил с 500%, което нанася много вреди на здравето ни. Тези добавки причиняват хиперактивност при децата, могат да предизвикат алергии или да увеличат риска от рак. Ето защо някои изкуствени багрила в продуктите, изнасяни за Европа, са изцяло отстранени от продукта или заменени от естествени.

Пилета с антибиотици
Доставките на пиле от най-голямата американска компания за производство на месо, Тайсън Фуудс, е забранена в Европа, Русия, Норвегия и Австралия. Това се случва след разкритието, че Тайсън инжектират антибиотици, стероиди, противовъзпалителни средства и кетамин в птиците си. След като тази информация излиза наяве, представители на компанията обещаха да изключат използването на подобни вещества, което направиха през септември тази година.

ГМО
Повече от половината от страните в Европа забраниха ГМО продуктите през 2015 г. по различни причини, сред които: алергизиращо действие, токсичност и намалена хранителната стойност на продуктите.

Хляб с изкуствени набухватели
Чували ли сте някога за калиев бромат? Той служи като набухвател. С негова помощ хлябът остава мек и привлекателен дълго време, сякаш току-що изваден от фурната. Но калиевият бромат може да причини главоболие, кожни обриви и проблеми с храносмилането. Доскоро той се срещаше в повечето търговски видове хляб. Вече е забранен в Канада, Китай и ЕС.