#3. Грозде – бели дро­бове

Много напо­до­бява алве­о­лите на белите дро­бове. Те са изра­бо­тени от раз­к­ло­не­ния на още по-малки диха­телни пътища, които завър­ш­ват с малки раз­к­ло­не­ния на тъкан, наре­чени алве­оли. Тази струк­тура поз­во­лява на кис­ло­рода да пре­мине от белите дро­бове към кръв­ния поток. Диета с вклю­чено грозде дока­зано нама­лява риска от рак на белите дро­бове и емфи­зе­мата. Гроз­до­вите семена съдър­жат вещес­тво, наре­чено про­ан­то­ци­ни­дин което се смята, че намаля тежестта на вече раз­вита астма, пре­диз­ви­кана от алер­гия.

Една от при­чи­ните недо­но­се­ните бебета да се борят за оце­ля­ване е, че тези алве­оли започ­ват да се фор­ми­рат чак след 23 до 24 сед­мици от бре­мен­ността. За добро здраве на белите дро­бове се пре­по­ръчва и кон­су­ма­ци­ята на повече вода, яде­нето на нарове (забавя рас­тежа на тумори), люти чушки(съдържат кап­са­и­цин, който подоб­рява при­тока на кръв и сти­му­лира лига­ви­цата), както и ябълки( Вита­мин С и А).

#4. Боб – бъб­реци

Бобо­вото зърно е офор­мено точно като човешки бъб­рек и всъщ­ност спо­мага за под­дър­жа­нето на бъб­реч­ната фун­к­ция. Фасу­лът оси­гу­рява раз­но­об­ра­зие от мине­рали и вита­мини, които са полезни за здра­вето. Дори да нямате проб­леми с бъб­ре­ците си, балан­си­рана диета с кон­су­ма­ция на боб, може да доп­ри­не­сете за здра­вето им. Инте­ре­сен факт за боба е, че има високи коли­чес­тва на фибри, про­теин и желязо, което го прави изк­лю­чи­телно ценна храна. Други храни, с бла­гоп­ри­я­тен ефект върху бъб­ре­ците, са зеле, кар­фиол, чесън и лук. 

#5. Аво­кадо – матка

Аво­ка­дото е изк­лю­чи­телно поле­зен зелен­чук за здра­вето и пра­вил­ното фун­к­ци­о­ни­ране на мат­ката и ший­ката на мат­ката. Той е с фор­мата на маточна шийка. Изс­лед­ва­ния доказ­ват, че бре­менна жена, която редовно при­ема аво­кадо, може по-лесно да балан­сира хор­мо­ните си, сва­ля­нето на излишно тегло и дори да пре­дот­в­рати рак на ший­ката на мат­ката. Инте­ре­сен факт е, че както на едно бебе му отнема 9 месеца, за да се раз­вие изцяло в утро­бата на май­ката, така и на аво­ка­дото му отнема 9 месеца докато се пре­върне от цвят в узрял плод.