19 храни, полезни за онези части на тялото, които наподобяват
Може би всеки един от нас, когато се е опитвал да оприличи тялото си на нещо, е използвал сравнения. Преди време доста се говореше, че едни тела имат формата на круша, други на ябълка, а трети, може би, на морков, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене. Звучи глупаво сравнението на тялото с плод или зеленчук, но всъщност се оказва, че има доза истина.
Съществува и фразата: „ти си това, което ядеш“. Първоначално тя поражда представата за диета, за това, как трябва да се ядат ябълки и пилешко вкъщи, а не пица и пържени картофки навън. Но всъщност се оказва, че зад тази фраза се крие нещо доста по-важно и смислено. Ако се вгледате в повечето полезни храни, които консумирате, то несъмнено ще откриете, че те наистина наподобяват някакви неща. А що се отнася до плодовете и зеленчуците, които срещаме в ежедневието си, те дори наподобяват телесни органи. И не само това, а и могат да допринесат за здравето на тези органи.
Ето и списък с 19 полезни храни, наподобяващи части на тялото:
#1. Морков – око
Един резен морков изглежда точно като човешкото око. Според изследвания, яденето на моркови значително подобрява притока на кръв към очите. Цветът на морковите идва от растение, химически наречено Бета каротин (тялото го използва за набавянето на витамин А), което помага на ретината и други части на окото, за да функционират безпроблемно. Бета каротинът намалява риска от развитие на катаракта. Други храни, които също биха спомогнали вашето зрение са маруля(съдържа лутеин и зеаксантин), жълтъци (източник на лутеин и цинк), цитрусови и горски плодове ( много витамин С), бадеми (витамин Е), сьомга, риба тон и скумрия, богати на омега 3 мастни киселини.
#2. Домат – сърце
Прилича на сърце повече от всеки друг плод и зеленчук. Има четири камери и е червен на цвят, точно както сърцето е червено и с четири камери. Изследванията потвърждават, че доматите са заредени с ликопен и наистина спомага за здравето на сърцето. Консумацията на ликопен намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Доматите са чудесен източник и на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето. Други храни, полезни за сърцето са: йогурт, стафиди, боб, ябълки, ядки като лешници, орехи, шам фъстък, ябълки и черен шоколад.