Рок музиката може да донесе изненадващо много ползи за здравето ни и за социалния ни живот. А ето и кои са те:

1. Помага ни да освободим емоциите си. Рок парчетата могат да се похвалят с доста лирични, смислени и прочувствени текстове, които определено докосват сърцето. Забележителният инструментал е само приятна добавка към цялостното изживяване. Всичко това помага на слушателите да се освободят от негативни чувства като гняв, раздразнителност и тъга.

2. Повдига духа и е много зареждаща. Барабаните, струнните елементи, по-агресивното звучене – всичко това не те оставя да се отпуснеш, а те зарежда и настроението изведнъж става приповдигнато. Мнозина твърдят, че рок музиката им помага да се съсредоточат и увеличава продуктивността им.  

3. Помага да изразиш себе си. Рок музиката насърчава човек де преодолее задръжките си и да разкрие потенциала си и творческите си нагласи. Историята познава редица артисти, които са преодолявали всякакви граници и задръжки под влиянието на рок музиката. Мнозина музиканти се вдъхновяват именно от този тип музика, за да създадат свои уникални композиции.

4. Помага за социалния живот. Рок музиката сплотява и обединява, защото има изключителната сила да създава усещане за общност. Когато хората слушат рок музика, изведнъж се усещат невероятно близки. Това чувство е особено силно по време на концерт. Там едни невидима сила сплотява хиляди и хиляди хора, които иначе не биха имали нищо общо. Понякога така се раждат големи приятелства.

5. Вдъхновява. Много често посланията на текстовете на рок парчетата са свързани с важни и сериозни теми – равенство, свобода, справедливост. Ако текстът на песента може да вдъхнови слушателите да се борят, за да отстояват принципите си, то има много ценни качества.

6. Има културно и историческо значение. Рок музиката е изиграла съществена роля във формирането на съзнанието на поколения, играла е важна роля във вдигане на бунтове, различни активистки дейности и социални движения.  

Освен всичко друго рок музиката може да носи особена романтика и ако свързвате някоя песен с конкретен момент от живота си, този спомен най-вероятно ще остане завинаги.