Ако някога сте се подлагали на операция, сигурно си спомняте, че след отминаването на упойката се събуждате с чувство на отпадналост. Това усещане отшумява, но не при всички - при някои хора след операцията се наблюдава рязък спад на мозъчните функции, който може да продължи седмици до месеци.

Ново проучване върху животни показва, че консумирането на мазни храни в дните преди операцията може да влоши възпалителните процеси, свързани с този когнитивен спад, удължавайки затрудненията с паметта, които при хората могат да доведат до повишен риск от деменция.

Предишни изследвания при хора показват, че сами по себе си мазните храни могат да ускорят влошаването на когнитивните способности, което обикновено се свързва със стареенето, като предизвикват възпаления. Дори случайното сладко лакомство или мазното пиршество може да повлияе на мозъчната функция, показват други изследвания върху животни.

В новото проучване на екип от изследователи от Държавния университет в Охайо при плъхове, хранени с мазни храни само три дни преди операция, се наблюдават трайни признаци на дефицит на паметта, които продължават до две седмици. Това е било придружено от прилив на възпаления в мозъка, които са се задържали в продължение на три седмици.

"Сама по себе си диетата с високо съдържание на мазнини може да засили съвсем малко възпалението в мозъка, но след това имате операция, която прави същото, и когато двете неща се съчетаят в рамките на кратък период от време, се получава синергичен отговор, който може да доведе до по-дългосрочен проблем с паметта“, казва поведенческият невролог Рут Бариентос от Държавния университет в Охайо.

За да получи тези резултати, екипът храни млади и стари плъхове с високо съдържание на мазнини или със стандартна диета в продължение на три дни преди процедура, наподобяваща изследователска коремна операция. Контролните групи са анестезирани, но не са подложени на хирургическа операция. Две седмици по-късно всички животни са подложени на серия от тестове за памет.

Проблемите с паметта, наблюдавани както при младите, така и при по-възрастните плъхове, хранени с високомаслена храна, се задържат поне две седмици след операцията - по-дълготраен ефект от този, който изследователите наблюдават при гризачи преди и след само три дни, а не седмици, консумация на нездравословна храна.

Изследователите установяват, че тези ефекти не са свързани с анестезията, тъй като други животни, хранени с мазна диета, но пощадени от анестезия или операция, показват подобни дефицити на паметта само от нездравословна храна.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи колко дълго продължават тези когнитивни ефекти и как опиоидните болкоуспокояващи след операция, като морфин, ги удължават.

От друга страна, изследователите установяват, че едномесечен прием на добавки с омега-3 мастни киселини DHA притъпява възпалителната реакция след операцията и предотвратява свързаните с нея проблеми с паметта както при млади, така и при по-възрастни плъхове.

"DHA беше наистина ефективна за предотвратяване на тези промени", казва Бариентос. "И това е удивително - то наистина подсказва, че това може да бъде потенциално предварително лечение, особено ако хората знаят, че им предстои операция и диетата им е нездравословна."

Въпреки това не е ясно как резултатите от настоящето проучване върху животни биха се отразили на хората, особено на пациентите със затлъстяване, а не само на тези, които се хранят нездравословно.

Нещо повече, в проучването са използвани само мъжки плъхове, докато други изследвания показват, че мъжете и жените реагират различно на общите анестетици, използвани в хирургията.

Изследването е публикувано в Brain, Behavior, and Immunity.

Източник: Science Alert