Споделянето на правилните аспекти от живота с колегите, при това по правилния начин, може да е същинско изкуство. В един момент може да си мислите, че разкриването на някакъв факт за вас самите ще свали бариерата и ще спомогне за сближаването ви. С течение на времето обаче се оказва, че сте допуснали грешка, пише Business Insider.

Естествено, не може да изградите силна професионална мрежа, без да разкриете живота си пред своите колеги. Уловките обаче са много и често могат да бъдат пагубни за кариерата ви.

TalentSmart са проучили над 1 млн. души и са открили, че най-успешните и продуктивни личности са онези, които имат висока емоционална интелигентност. Тя засяга начините, по които ръководим поведението си, навигираме из трудностите на социалния живот и взимаме лични решения, които довеждат до позитивни резултати.

Емоционално интелигентните умеят да преценяват отлично хората срещу тях и знаят кои неща трябва (и не трябва) да разкриват пред колегите си.

Ето 8 от тях.

1. Вашите политически убеждения

Политическите убеждения често са здраво обвързани с идентичността на хората. Трудно е да ги обсъждате, без това да доведе до някакъв инцидент. Спор от подобен род може бързо да промени иначе положителното мнение, което някой си е изградил за вас.

Естествено, различните хора се отнасят към политиката по различен начин. Натрапването на вашите убеждения обаче може бързо както да впечатли някого, така и да го подразни.

Хората изграждат живота си въз основа на своите идеали и вярвания. Рисковано е да се опитвате да им налагате своите.

Изслушвайте другите в подобни ситуации, но не изразявайте мнение по въпроса, тъй като и най-дребното противоречие може да доведе до конфликт. Пък и каквото и да си говорим, едва ли ще успеете да промените мнението им.

2. Че си мислите, че някой е некомпетентен

Винаги ще има некомпетентни хора около вас. Най-вероятно всеки знае кои са те. Ако не можете да им помогнете да се развият, или нямате правомощието да ги уволните, то тогава няма да спечелите нищо, ако разгласявате тяхната несръчност. Напротив – в очите на останалите подобно поведение ще изглежда като нелеп опит да се представите в по-добра светлина.

3. Колко пари изкарвате

Родителите ви може и да искат да чуят колко пари изкарвате всеки месец. Колегите ви обаче – не. Подобни теми винаги довеждат до негативни емоции. Невъзможно е заплатите да се разпределят така, че да са справедливи за всеки. Ако разкриете вашата пред колегите си, те незабавно ще започнат да се сравняват с вас. Всичко, което правите, ще се отчита против вашия доход. Може и да звучи изкушаващо да споделите информация за заплатите си със свой колега. Веднъж щом го направите обаче, нещата между вас никога няма да са същите.

4. Че мразите работата си

Последното нещо, което някой ваш колега иска да чуе, е колко много мразите работата си. Това ви окачествява като негативен човек, който не е отборен играч. Нещо повече – сваля морала на групата. Шефовете бързо разпознават тези личности, а както знаем – никой не е незаменим.

5. Какви работи вършите в спалнята

Без значение дали сексът е божествен или напълно отсъстващ, тази информация няма място в офиса. Подобна информация може и да накара някой да се засмее, но често кара хората да се чувстват неудобно. Дори може да засегнете своите колеги. Пресичането на тази линия ще ви спечели незабавно негативна репутация.

6. Какво си мислите, че някой друг прави в спалнята

111 процента от хората в офиса ви не искат да знаят, че вие си мислите, че те са истински тигри в леглото. 

Няма по-добър начин да уплашите някого, като му кажете, че разсъждавате над любовния му живот. Крайно неуместно е и да спекулирате за сексуалната ориентация на ваш колега. Дори индиректни коментари като „О, колкото е хубаво да си отново младоженец“ може да ви представи в негативна светлина.

Дръжте подобни мисли за себе си.

7. Колко диви сте били

Вашето минало разкрива доста за характера ви. Това, че сте правили нещо изключително странно или тъпо преди години, не означава, че колегите ще ви повярват, че изведнъж сте се променили, при това към добро. Някога сте пиели алкохол всеки ден, откраднали сте нещо дребно, шофирали сте пияни, тормозили сте животните на село? Нито едно от тези неща не говори добре за вас днес.

Да, много президенти са били избирани въпреки миналите им прегрешения. Освен обаче ако не разполагате с екип от експерти, които се грижат ежедневно за вашия имидж, най-добре дръжте тази информация за себе си.

8. Че търсите работа

Има ли нужда от коментар? Веднъж щом разкриете подобна информация пред колегите си, никой няма да иска да си губи времето с вас. Да не говорим, че може и да не успеете да си намерите нова работа. Какво правим тогава? Най-добре изчакайте, докато сте сигурни, че ще ви наемат, преди да разкриете това пред настоящите си колеги. В противен случай не ви чака нищо хубаво.