Всички искаме да ядем пресни плодове и зеленчуци, а все повече хора се стремят да избегнат разхищението да изхвърлят храна. Това може да се избегне, ако се научим да съхраняваме продуктите по-добре. 

Ябълки + хартия + чекмедже

Съберете ябълките навреме и не ги мийте. Восъкът по кората ги пази от плесени. Дръжте ги в хладно помещение и махнете наранените плодове до две седмици. Внимателно увийте останалите в хартия или пергамент (не във вестник). Ако имате много ябълки можете да отделите всеки слой с хартия. Обърнете ги с дръжките нагоре в тъмен ъгъл, колкото може по-далече от картофите.

Гъби + кутия, купа или хартиен плик

Младите гъби са най-добри за съхранение. Изчистете от пръстта и изплакнете бързо, тъй като ще попият водата. Можете да ги поставите в купа със солена вода, ако трябва да отстраните насекомите. Подредете ги върху кухненска хартия и отрежете повредените части. Изсушете леко и съхранявайте в хладилника в хартиен плик, дървена кутия или купа със салфетки.

Зелен лук + бутилка + фризер

Един прост начин да замразите пролетния лук е да нарежете и да го сложите в пластмасова бутилка. Изсушете малко, преди да сложете в хладилника. Ако направите всичко правилно, можете да го запазите чак до зимата.

Домати с дръжките нагоре

Дръжте неузрелите домати с дръжките надолу в хартиен плик или на един слой в кутия на хладно място, докато узреят. Ако наоколо има плодове, те ще ускорят узряването. Зрелите домати трябва да се съхраняват на стайна температура с дръжките нагоре, за предпочитане без да се докосват.

Зеленолистни зеленчуци + вода + найлонова торба

Поставете стъблата в купа с вода и покрийте листата с найлонова торба. След което ги поставете на хладно място.

Горски плодове + оцет + вода

Смесете 1:10 ябълков оцет и вода. Изплакнете плодовете в този разтвор, изсушете ги, сложете ги в купа, облицована с хартия и я поставете в хладилника. Разтворът е слаб, тъй че няма да усетите оцета, а плодовете ще останат пресни по-дълго.

Целина, броколи, маруля + алуминиево фолио

Рецептата е проста: увийте зеленчуците изцяло в алуминиево фолио – ще останат свежи и хрупкави две-три седмици или повече.

Сирене + пергаментова хартия

Увийте сиренето или кашкавала в пергаментова хартия и го сложете в керамична или стъклена купа. Може също така да ги поставите в пластмасова кутия, но я дръжте леко отворена. Дръжте сиренето в по-топлата част на хладилника. Друг удобен начин да го задържите за по-дълго време е да го замразите.

Кайсии + кутии

Най-добре се съхраняват не съвсем узрелите кайсии, които нямат петна или други дефекти. Ако са много, увийте всяка в пергаментова хартия и ги сложете в кутия. Можете да използвате и чист сух съд с отделения, например тава за яйца. Кайсиите узряват при температура 10 – 15 градуса. Узрелите кайсии се съхраняват най-добре в хартиен плик в хладилника.

Извара + сол или захар

Изсипете изварата в стъклен или емайлиран съд с капак. Сложете две-три бучки захар отгоре и дръжте в хладилник. Можете да я съхранявате и без хладилник по следния начин: изсипете пласт сол в стерилна купа, сложете изварата върху нея, покрийте с кърпа и сложете тежест отгоре. Нискомаслената извара се съхранява по-лесно.

Риба + лед

Важно услоиве тук е правилната обработка, след като рибата е хваната. Не трябва да я транспортирате в найлонова торба, докато е още жива – това се прави едва когато рибата е убита и са изчистени люспите. Обикновените хладилници не могат да осигурят подходящата температура за да се съхранява рибата прясна, но ако я поставите в кутия с лед, можете да удължите срока ѝ на годност с 2 – 3 дни.

Грозде + въже

Най-доброто място за гроздето в хладилника е задната стена. За да се запазят по-дълго, гроздовите зърна трябва да стоят възможно най-далече едно от друго. Те ще останат свежи, ако ги окачите в сухо, хладно, тъмно и проветриво помещение. Градинарите запазват гроздето по-дълго, като спират да поливат лозите месец-месец и половина преди обирането му.

Масло + фурна

Този древен метод позволява маслото да се съхранява от една до три години. Поставете стерилизираните буркани върху лист за печене и сложете маслото вътре. Печете във фурната на 110 градуса за около 15 – 20 минути. След това добавете още масло, завийте капачките и го оставете още 45 минути във фурната. Охладете и съхранявайте в шкаф.

Джинджифил + вряла вода или пергаментова хартия

Ако не се интересувате толкова от здравословните свойства на джинджифила, а само от вкуса му, дръжте го във фризера. Въпреки това, ако искате да го запазите свеж по-дълго време, изсушете го леко на слънце, след което го увийте в пергаментова хартия и го поставете на тъмно и хладно място. Друг начин е да го потопите във вряла вода, след което да го държите в хладилника.

Месо + коприва + марината

Можете да съхраните прясно месо дори без хладилник между 4 и 6 дни, ако увиете около него листа от коприва (хрян, пелин или листа от леска също вършат работа), увийте в кърпа, напоена в оцет и поставете в тенджера или дървена кутия. Затворете капака плътно и заровете на 20 см в земята. Измийте преди готвене. Във фризера месото се съхранява най-добре в алуминиево фолио, или мариновано.

Източник: Bright Side