Когато ухае на мандарини, ухае на Коледа.

Най-любимото време през годината да похапвате тези сочни плодове, сгушени под одеялото пред телевизора.

Мандарините обаче не са от най-трайните плодове, затова е добре да знаем как да ги съхраним по-дълго.

Ето 5 съвета как да съхраняваме правилно деликатния плод:

1. Мандарините не са особено трайни. След около една-две седмици те изсъхват и губят сладкия си вкус. Затова винаги трябва да съхраняваме плодовете на хладно място и да ги консумираме бързо.

2. Още при покупката им трябва да внимаваме по кората да няма вдлъбнатини, цепнатини или кишави места, защото е много вероятно там скоро да се образува мухъл.

3. Никога не бива да трупаме мандарините едни върху други. Така върху плода ще се получи натиск, който на свой ред може да предизвика мухъл или загниване. Добре е също между отделните плодове да оставяме достатъчно пространство.

4. Никога не бива да държим мандарините на слънце или близо до отоплителен уред. Просто защото така се увеличава опасността бързо да мухлясат.

5. Не бива да ги държим и близо до доузряващи плодове, като например банани, манго или ябълки. Оранжевите слънца няма какво да търсят там. Въпросните плодове отделят така наречения узряващ газ етилен, който причинява по-бързото разваляне на мандарините. Ето защо винаги трябва да ги съхраняваме в отделен съд.