Сезонът на мандарините най-после настъпи! Малките оранжеви плодове не само са изумително вкусни и ароматни, но и изключително здравословни. Ето каква полза ще извлечете от тях, ако ги похапвате всеки ден.

1. Кожата ви ще засияе

За да се запази кожата ви еластична и здрава, се нуждае от много витамин С. Цяло щастие, че мандарините са истински витаминни бомби, които снабдяват организма с ценни хранителни вещества. Освен витамин С, те съдържат и про-витамин А, който активира обновяването на кожните клетки.

2. Ще отслабнете по-лесно

Учени от Университета на Западен Онтарио са установили, че мандарините стимулират изгарянето на мазнините. За това се грижи най-вече съдържащият се в белите влакна на плода флавоноид нобилетин.  Следователно, колкото и да са досадни нишките, които разделят мандарината на парчета, си струва да ги изяждате заедно със сочната сърцевина, вместо да ги изхвърляте.

3. Ще предпазите черния си дроб

Но веществото нобилетин има още едно важно свойство: предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб, като по този начин го прочиства и поддържа здрав. Известно е, че затлъстелият черен дроб, следствие от консумация на прекалени количества захар и въглехидрати, може да отключи всевъзможни болести, като например диабет, остеопороза или дори рак.

4. Ще подсилите имунната си система

През есента и зимата настинките и грипните заболявания зачестяват. Който яде всеки ден мандарини, приема с тях огромни количества витамин С. Той укрепва защитните сили на организма и подобрява настроението в студените мрачни дни.

5. Ще заздравите костите си

Мандарините са полезни и за костите. Те са богати на калций и други ценни минерали, които се грижат за здравината на костите и зъбите. Освен това, благодарение на плодовите киселини, организмът усвоява особено добре калция от мандарините. Ето защо спокойно можете да посягате по-често към този цитрусов плод.

6. Ще снабдите мускулите си с калий

Калият е извънредно важен за провеждането на нервните импулси в мускулите, като същевременно регулира кръвното налягане. Тъй като съдържат 150 мг калий на 100 г, мандарините са чудесен източник на този минерал.