Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко със съмнителна свежест или полупразни опаковки от сос. Може да се изкушите да изхвърлите всичко. Или: да спестите пари, да избегнете прахосването и да превърнете остатъците в нещо вкусно.  

11. Препечете стария хляб. 

Този съвет е любим не само на нашите баби, но и на известния британски готвач Джейми Оливър. Старият хляб е идеален за препечени филийки, галета, крутони за супата или част от сместа за кюфтета. 

10. Направете тесто за бисквити от овесената каша. 

Варените овесени ядки бързо губят вкуса и привлекателността си. Ако сте приготвили твърде много, запазете остатъците. Добавете мляко, яйце, масло, плодове, сол и захар. От така приготвеното тесто стават вкусни бисквити.

9. Вехнещите билки и гъби са идеални за супа.

Не забравяйте да добавите моркови, лук, картофи и подправки. В последния етап може да прибавите няколко супени лъжици разтопено кремообразно сирене или застройка, за да направите получите по-богата консистенция. 

8. Сухите сирена дават разкошен вкус на бульона.

Сирене от типа на Пармезан, например, са доста скъпи, за да се прахосват. Ако са ви останали сухи корички от тях, добавете ги към бульона, ще направят вкуса му по-богат и пикантен.

7. Превърнете остатъците по бурканчето от Нутела в шоколадова напитка.

Не е нужно да се лишавате от течния шоколад, останал по стените на буркана. Налейте топло мляко и разбъркайте добре, за да получите чаша вкусен горещ шоколад.

6. Ако млякото е започнало да вкисва, все още може да се използва за печива.

Леко престоялото мляко да се използва за палачинки, гофрети, всички видове сладкиши и домашни сирена – включително рикота, която е доста скъпа в магазините. Въпреки това, важно е да купувате качествено мляко. Може да се използва, ако е леко вкиснало, но не и безнадеждно гранясващо.