Само 30% от тези, които взимат растителни продукти за лечение на депресията, страдат от странични ефекти, за разлика от 60% при тези, които взимат антидепресанти.

Растението златен корен (Rhodiola rosea) може да се окаже ефективна алтернатива на антидепресантите, сочи ново изследване.

Тъй като намалява стресът, билката златен корен има свойствата да предпазва от депресия, както и да намалява неблагоприятните й ефекти. Rhodiola rosea повишава енергийните нива, а за тези хора, които страдат от депресия, тази билка може да направи чудеса и да възвърне естествения начин на живот. Много хора предпочитат златния корен като алтернатива на тежките химични лекарства, който много често нанасят повече вреди на здравето, отколкото ползи. Тъй като билката е, както казахме – адаптоген, тя не подтиска симптомите на депресия или хроничен стрес, а ги лекува. Билката  спомага за регулиране на хормоните и достигане до баланс в тялото, за да може организма по естествен начин да намалява стреса и да отпуска хормонът на щастието, когато е нужно.

Това обаче далеч не е единственото му свойство. Златният корен също

Действа като енергийна бомба

Някои от активните съставки, открити в Rhodiola rosea, стимулират по-бързата циркулация на кръв и кислород в тялото. Когато органите получават повече кислород, те функционират по-ефективно и засилват метаболизма. В някои страни като например Азия и Русия златният корен се счита за азотен бустер и спортистите го предпочитат.

Подпомага сърдечното здраве

Едно от най-опасните вещества за нашето тяло са хормоните на стреса. Чрез намаляване на количеството кортикостероиди и катехоламини, произведени от организма, ние сме способни да намалим ефекта от тези хормони върху всички органи, включително сърцето. Излишните хормони на стрес могат да причинят по-високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и опасни ниски нива на калий. Изследванията показват, че златният корен може да регулира сърдечния ритъм и да елиминира сърдечните аритмии, както и да намали шансовете за атеросклероза, инфаркти и мозъчни удари.

Предотвратява развитието на рак

Чрез увеличаване на естествената устойчивост на организма към токсините, заедно с високата концентрация на антиоксиданти, открити в корените на Rhodiola rosea, тази билка е тясно свързана с предотвратяването и лечението на определени видове рак (особено на пикочния мехур). Златният корен има силни антитуморни и антиоксидантни ефекти.

Подсилва имунната система

В допълнение към всички впечатляващи ползи за здравето Rhodiola rosea също има разнообразни ефекти върху имунната система. Тази билка може да стимулира производството на клетки в стомаха и далака, като по този начин подобрява имунния отговор и защитава организма от нездравословни атаки.

Източник: Psy Blog