Грахът е бобово растение, което произхожда от Мала Азия. Отглеждано е там още от 800 г. преди новата ера. Разпространено е като домашна култура за прехрана по целия свят.

Това е едно от най-древните култивирани растения на света.

Затова не е случайно, че грахът участва в редица приказни сюжети.

Има приказка „За крал грах“, която е позната най-вече в Русия. В приказката Грах е много мил и мирен владетел и хората са живели под негово управление, без да познават нито мъка, нито тъга. Фразеологизмът „при цар Грах“ означава нещо идеалистично и утопично, т.е. това е твърде хубаво, за да е истина. А изразът „по времето на цар Грах“ означава нещо, което се е случило много отдавна.

В „Принцесата и граховото зърно“ грахът причинява на принцесата сериозни проблеми и смущава съня й. Не може да мигне цяла нощ, въпреки че зрънцето грах било поставено на дъното под цели 20 дюшека и 20 пухени постели. По този начин се проверила деликатността на принцесешката кожа.

В „Пепеляшка“ злочестата девойка пък трябва да чисти грах и леща от пепелта, които доведените й сестри разсипват нарочно.

Знае се също, че пюрето от грах е любимата храна на джуджетата и домашните духчета.

Грахът присъства и в редица легендарни истории. Някои разказват, че грахът поникнал от сълзите на изгонения от рая Адам. Според други пък, когато Бог наказал хората за греховете им, Богородица  се разплакала и сълзите й се превърнали в грах.

Грахът е символ на плодородие и богатство, използван в редица обредни практики. Славянските народи хвърляли шепа зърна в ъглите на стаята и наричали „Сто мери грах, сто мери мак, сто мери пшеница и сто мери ръж". Ако до стената се търкулнели много зърна, това бил сигурен знак, че реколтата ще бъде богата.

Освен всичко останало грахът е и една от най-богатите на белтъчини храни.