След дълги години изследвания синята лупина се превръща в източник на белтъчини в хранителната индустрия и може да измести соята от част от пазара, твърдят германски експерти.

„С това растение можем да заместим животинските белтъчини“, твърди Катрин Петерсен от компанията Prolupin от Нойбранденбург. А те са мляко, месо, масло, яйца.

Богати на белтъчини са плодовете на лупината. В момента тези белтъчини се използват в сладолед, кексове и наденици. Те заместват например мазнините в месните продукти и намаляват калориите в тях. Една от големите германски вериги за хранителни продукти вече предлага сладолед от лупина.

Лупината е „соята на Севера“, казва Петерсен, тя вирее чудесно при климатичните условия в Германия – а също и в България.

Семената на растението с големина на грах съдържат до 40% белтъчини. Една от важните задачи за експертите през изминалите години е била да премахнат горчивия им вкус.