След като си купим месо и преди да го сготвим, обикновено се изкушаваме да го измием старателно – това е практика в почти всяка кухня. Оказва се обаче, че това не просто не е необходимо, но дори опасно.

Разбира се, всички се опасяваме, че не знаем произхода на месото и откъде е достигнало до щанда на магазина.  Най-логично ни се струва да го измием, за да отстраним възможните бактерии и замърсители, но когато водата попива в месото, постигаме точно обратното - караме микроорганизмите да се разпространяват по-бързо и да стават по-активни.

Освен това някои от бактериите, които успяваме да отмием от парчето месо, могат да се прилепят към чиниите или повърхността на мивката. Понякога е изключително трудно да се отмият, а заразените от тях райони могат да причинят хранително отравяне.

Измиването на месото има отрицателен ефект и върху неговия вкус. Водата нарушава молекулярния състав на повърхността му и при готвене е много вероятно да загуби вкуса си.

Ако решите да замразите част от него във фризера, за да го приготвяте по-късно, също не си струва да го миете: по този начин ще намалите срока на годност.

Какво да направите, щом като измиването не се препоръчва? Избършете добре парчето с хартиена кърпа, която веднага след това трябва да изхвърлите. После смело го сложете в затоплен тиган или фурна: по време на топлинната обработка всички бактерии, които са били на повърхността на парчето, ще умрат.

Вярно е, че има изключения от всяко правило: ако видите на повърхността на месото, парчета от семена, попаднали там по време на рязането например, или нещо мръсно, измийте парчето под течаща студена вода, като опитвате да действа възможно най-внимателно, за да не пръска от него настрани. След тази процедура изсушете месото хубаво с хартиени кърпи, измийте мивката и ръцете си внимателно.

Източник: Новите родители