Когато сте ужасно уморени вечерта, се случва да си легнете и без да си измиете зъбите. Вероятно съвестта ви е гузна, но май ще се окаже, че няма защо. Въпреки че миенето на зъбите е в основата на предпазване от кариеси, редица зъболекари съветват да миете зъбите си веднъж дневно. Ето защо:

1. Зъбите ви няма да бъдат толкова чувствителни.

Когато става дума за миене на зъби, „повече“ не значи „по-добре“. В интерес на истината повечето специалисти казват, че дори веднъж на ден е достатъчно, за да предотвратим разпространението на бактерии и да предпазим зъбите си от кариеси. Тайната не е в това да миете зъбите си след всяко хранене, а да го правите както трябва. Ако отделите достатъчно време, за да измиете зъбите си както трябва веднъж на ден, това е напълно достатъчно за добрата устна хигиена. Прекалено честото миене на зъби може да отслаби емайла и да направи зъбите ви по-чувствителни.

2. Може да е по-добре за венците ви.

Ако не си миете зъбите, най-лошото, което може да се случи, е да ви се възпалят венците заради бактериите, които се съдържат в храната, попаднала между зъбите. Повечето специалисти смятат, че ако си миете зъбите веднъж дневно, ще отстраните бактериите, преди да са успели да навредят на венците. Плаката, която възпалява венците, се развива след минимум 24 часа. Ако прекалено често миете зъбите си, от друга страна, можете сериозно да повредите венците си и да ги направите много по-податливи на възпалителни процеси.

3. Прекалено честото миене може да доведе до пожълтяване.

Може би си мислите, че ако търкате ожесточено зъбите си с четка с по-твърди косми, ще заздравите зъбите си и ще ги накарате да изглеждат по-бели, но всъщност ще постигнете обратния ефект. Преди всичко може да повредите емайла си и не е изключено да се появят петна. Затова специалистите съветват да ползвате четка с по-мек косъм, без да натискате прекалено много.

4. Прекалено честото миене може да предизвика кариеси.

Докато правилното и задълбочено миене на зъбите е от съществено значение за устната хигиена, то прекалено честото им миене може да предизвика обратния ефект. Това ги прави прекалено чувствителни и предразположени към кариеси, както и наранявания на емайла.

Brightside