Няма съмнение, че миенето на зъбите е една от най-важните предпоставки за устната хигиена. Само че, ако го правите в неправилен момент, рискувате да постигнете обратния ефект. Ето 4 убедителни причини защо да не миете зъбите си след закуска:

1. Може да повредите емайла на зъбите.

Така например мийте зъбите си сутрин преди закуска, а не след това, защото много от храните, подходящи за закуска, размекват емайла и той става по-податлив на рушене.  Ако пиете цитрусов сок например, не мийте зъбите си след това, а изчакайте поне 30 минути. 

2. Може да се промени цветът на зъбите.

Емайлът предпазва вашите зъби и макар че е най-твърдото и най-високо минерализираното вещество в човешкото тяло, ако ги миете веднага след хранене, може да го увредите. А ако емайлът не е толкова здрав, колкото би трябвало да бъде, то е много вероятно зъбите ви да се сдобият с петна и да си променят цвета.

3. Зъбите ви може да станат по-чувствителни.

Ако ви се е случвало да почувствате внезапна остра болка в някой зъб при студено или топло, това най-вероятно е сигнал, че зъбите ви са свръхчувствителни. Причините за чувствителността на зъбите са различни, но една от тях е отслабеният емайл. И тъй като миенето на зъбите веднага след консумацията на определени храни може да увеличи чувствителността им, най-добре си спестете този неприятен страничен ефект и си измийте зъбите преди закуска.

4. Миенето на зъбите преди закуска подпомага производството на слюнка.

Ако си създадете навик да си миете зъбите веднага след като станете, това ще ви помогне да се чувствате по-освежени и освен това подпомага производството на слюнка. Тя съдържа антимикробни агенти, които се справят по-бързо с храната и унищожават вредните бактерии, отговорни за рушенето на зъбите.