Маршрути: От Девин до Лъката

06 април 2017 г., 13:37
62117

Струлица. Снимка: nikolay100 / Shutterstock

Дяволското гърло, Триградското ждрело, Чудните мостове, Ягодинската пещера. Когато кажем Родопите, се сещаме за тях. Огромни пещери, скални феномени, прекрасна природа. С една дума - магия.

Девин се намира в сърцето на тази красота

и за много туристи е просто началната точка към по-големите забележителности. Но градът крие също своя малък чаровен маршрут, подходящ за хора без особена подготовка в планинарството, които не искат да се преуморяват или са с малки деца. Това е екопътеката Девин - Струилица - Лъката. С дължина малко повече от четири километра, тя е приятна първа среща с природата в Родопите.

Предлагам ви да тръгнете от стария пазар.

Покрай река Девинска излизате от града. Минавате край парцели, засадени с различни култури, неработещия вече дървообработвателен завод, фабриката за бутилиране на минерална вода и стадиона. Точно до него има чешма, от която е хубаво да налеете вода, защото следващата е далечко. На възвишение отсреща се намира параклисът "Свети Георги". Вижда се и голяма скала, която прилича на глава и местните я наричат Богородица. По пътя има табели, но все пак се оглеждайте за коли, отиващи или връщащи се от комплекса при изворите на Струилица. Ако искате да си спестите ходенето по асфалта, може да минете тази част с кола и да я оставите на паркинга при басейните.

След като стигнете басейните на Струилица, ще влезете по самата пътека.

Тя се вие покрай реката, разкрива множество вирове и оформени поляни за пикник. Оглеждайте се от дясната си страна за едно пръскало с вода, падаща от няколко метра. Като цяло пътят е равен и не е изключено да се нагледате на любопитни и страхливи гущерчета и пеперуди.

Не след дълго ще стигнете беседка до реката.

Оттук има две възможности. Вдясно се оформя малка стръмна пътека, която ще ви отведе до останките от малка крепост в околността, наречена Калето. Останките представляват няколко реда камъни, споени с хоросан, които дават представа как от тази кула са наблюдавали за нашественици в миналото. И макар самата гледка на камъните да не е толкова впечатляваща, от тях се открива невероятната прелест на планината със смесените гори. След това от Калето има път към Лъката, но тогава ще изпуснете друго.

Втората възможност е да продължите все така направо,

ще стигнете мостчетата при Лъката. За мен те са най-същественото нещо от цялата разходка. Свързаните към скалите метални конструкции, лекото люлеене при ходенето по самите мостчета, които са над реката, дават усещането колко малки сме сред природата. Човек може да гледа в реката, където риби и раци се придвижват необезпокоявани, а високи равни скали се издигат на трийсетина метра. Самите мостчета се редуват с тесни пътеки над реката, покрай стари дървета, а гледката напомня на "Властелинът на пръстените", когато хобитите скитаха по широките черни пътища.

Щом мостчетата свършат и продължите по пътеката, ще стигнете мост,

който пресича реката. Преминавате по него и пътят продължава само напред. Отдясно ще минете покрай нещо, което прилича на пещера, но всъщност е просто струпване на камъни, което някои диви животни използват за подслон.

Когато вече се чудите къде точно е Лъката,

тя ще се покаже срещу вас. Дървен мост, направен от трупи, който отново пресича реката, а отвъд него е голямата поляна, на която почти целогодишно може да видите минзухари. Има две постройки - къща и обор, в който обикновено са вързани коне, а пред тях е изградена беседка с маса. Тук може да си направите пикник, има оформено огнище, но най-важното е, че отвсякъде сте оградени от планина. Съвет, който мога да дам: носете препарат срещу мухи и насекоми. В района има и водопад, до който се стига трудно поради липсата на ясна маркировка, но ако имате достатъчно време, може спокойно да го откриете по отъпканата пътека.

Пътят обратно към града

може да бъде разнообразен, ако веднага след като минете по моста, не продължите по пътеката, а тръгнете нагоре, към Калето. Към него води само една пътека, а където пътят се разклонява отново, се придържайте в близост до реката или гледайте за табелите. По този начин няма да скучаете и в двете посоки, наслаждавайки се на природата.

***

Факти
Разстояние от Девин до Лъката: между 4 и 5 км
Време за стигане: 1 час и половина
Надморска височина: ок. 800 м – в Девин е 710 м

Коментари