Дяволското гърло, Триградското ждрело, Чудните мостове, Ягодинската пещера. Когато кажем Родопите, се сещаме за тях. Огромни пещери, скални феномени, прекрасна природа. С една дума - магия.

Девин се намира в сърцето на тази красота

и за много туристи е просто началната точка към по-големите забележителности. Но градът крие също своя малък чаровен маршрут, подходящ за хора без особена подготовка в планинарството, които не искат да се преуморяват или са с малки деца.

Това е екопътеката Девин - Струилица - Лъката. С дължина малко повече от четири километра, тя е приятна първа среща с природата в Родопите.

Предлагам ви да тръгнете от стария пазар.

Покрай река Девинска излизате от града. Минавате край парцели, засадени с различни култури, неработещия вече дървообработвателен завод, фабриката за бутилиране на минерална вода и стадиона. Точно до него има чешма, от която е хубаво да налеете вода, защото следващата е далечко. На възвишение отсреща се намира параклисът "Свети Георги".

Вижда се и голяма скала, която прилича на глава и местните я наричат Богородица. По пътя има табели, но все пак се оглеждайте за коли, отиващи или връщащи се от комплекса при изворите на Струилица. Ако искате да си спестите ходенето по асфалта, може да минете тази част с кола и да я оставите на паркинга при басейните.

Снимка: nikolay100 / Shutterstock

След като стигнете басейните на Струилица, ще влезете по самата пътека.

Тя се вие покрай реката, разкрива множество вирове и оформени поляни за пикник. Оглеждайте се от дясната си страна за едно пръскало с вода, падаща от няколко метра. Като цяло пътят е равен и не е изключено да се нагледате на любопитни и страхливи гущерчета и пеперуди.

Не след дълго ще стигнете беседка до реката.

Оттук има две възможности. Вдясно се оформя малка стръмна пътека, която ще ви отведе до останките от малка крепост в околността, наречена Калето. Останките представляват няколко реда камъни, споени с хоросан, които дават представа как от тази кула са наблюдавали за нашественици в миналото. И макар самата гледка на камъните да не е толкова впечатляваща, от тях се открива невероятната прелест на планината със смесените гори. След това от Калето има път към Лъката, но тогава ще изпуснете друго.