Маршрути: Под камико в Искърското дефиле

22 юни 2017 г., 14:40
1707

Водопадъд Под камико. Снимка:  MonumentalArt / Shutterstock

Бов се намира по средата на Искърското дефиле и е равно отдалечен от градовете София и Мездра. Отбиете ли се там, не пропускайте прекрасната разходка до водопадите Под камико.

До Бов може да стигнете с влак или с автомобил. Колата оставете до стадиона, където има места за паркинг. Ако пристигнете с влак, трябва да минете зад сградата на гарата. Там на площада има туристическо информационно табло с карта, от което може да добиете представа за маршрута. И после отивате до стадиона.

Тук имате две възможности: да изберете

полегато изкачване и стръмно спускане

или пък това, което аз предпочитам и за което ще ви разкажа – стръмно изкачване по долината на р. Бовска до двата водопада Под камико и полегато спускане под връх Зъбачовец през местностите Чичеро и Проод и останките на средновековния манастир „Св. Арх. Михаил“.

И така, още сте на стадиона. Минете през него, после по мостчето - на отсрещния бряг, и поемете леко нагоре. Скоро ще стигнете до първата забележителност – Синята кукла. Малко встрани има чешма, от която може да си налеете вода. Има и указателна табела, която ви насочва надолу.

Сега внимавайте - следва

Пътеката на влюбените,

която е доста стръмна. След като слезете по нея, ще видите красивия аркаден Мост на влюбените. Продължавате по него и следвайки маркировката и указателните табели, започвате да се изкачвате по левия бряг на реката. Тук пътеката е полегата, само на отделни места е по-стръмна. Стигате до Малките плочи. Това място представлява своеобразен кръстопът, където се срещат четири пътеки, но вие трябва да продължите по тази с маркировка в бяло и зелено и да се огледате за указателните табели. Смело напред - и се озовавате пред Големите плочи – тук е второто място за отдих, като по пътя ще се насладите на чудните каскадни водопади по р. Бовска.

После пътеката ще ви отведе до

Синия вир

подминавате го и продължавате, докато не стигнете до стар горски път. Сега трябва да пресечете реката по мостчето и да преминете на десния й бряг. След известно време е лесковата гора, после - завой наляво, преминавате през няколко поляни и там ви очаква третият кът за отдих. В момента се намирате в местността Китови ниви. Щом си вземете дъх, продължавате по пътя, докато той постепенно се трансформира в горска пътека. Това е Партизанската пътека, тя ще ви отведе до Партизанския мост, по който преминавате

отново на левия бряг

на реката и започвате да се изкачвате. Тук трябва много да внимавате и да се оглеждате за маркировката и табелите, тъй като има няколко ливади, през които може да се отклоните от маршрута. След ливадите навлизате в един чуден горски тунел, достигате до малко дере, което пресичате, следва стръмно изкачване през няколко поляни до

подножието на двата водопада.

Самата основна пътека не води дотам. За да стигнете до тях, е необходимо да се отбиете по един от „лъчите” й.

Спокойно, изкачването продължава до равна пътека в подножието на скалния венец. По нея ще стигнете скалния феномен Камината и до следващото място за отдих, от което се разкрива гледка към долината на р. Бовска и някои от махалите на Бов. Продължавате по пътеката, озовавате се върху скалния венец и стигате до ул. „Водопада“ в село Бов. На самата улица има чешма. Тук маршрутът следва улицата до самите водопади, където непременно трябва да направите снимки.

Ето, вече стигнахте до лесната част -

спускане надолу. Тръгвате по ул. „Водопада“, която постепенно се превръща в горски път, по който продължавате чак до местността Проод. Ще минете през няколко места за отдих, през вековна букова гора и оброка на Св. Дух в местността Чичеро. След това пред очите ви ще изникнат две стари изоставени къщи, преди които отново има чешма. Тук горският път свършва, така че продължете по пътеката, която преминава под двете къщи и стига до площадката с прекрасен изглед. От нея като на длан се виждат планините и махалите наоколо.

Оттук пътеката продължава по стар коларски път до руините на

средновековния манастир „Св. Арх. Михаил“,

където има изградени параклис и места за отдих. В този участък може да се объркате единствено при боровата гора, но ако следвате маркировката, тя трябва да ви остане отдясно.

След руините на манастира пътеката ви извежда до път, виещ се покрай коритото на р. Трескавец, където завивате вдясно. Чак до стадиона се спускате, без да се отбивате никъде.

Методи Младенов

Ключови думи:
Коментари