Бов се намира по средата на Искърското дефиле и е равно отдалечен от градовете София и Мездра. Отбиете ли се там, не пропускайте прекрасната разходка до водопадите Под камико.

До Бов може да стигнете с влак или с автомобил. Колата оставете до стадиона, където има места за паркинг. Ако пристигнете с влак, трябва да минете зад сградата на гарата. Там на площада има туристическо информационно табло с карта, от което може да добиете представа за маршрута. И после отивате до стадиона.

Тук имате две възможности: да изберете

полегато изкачване и стръмно спускане

или пък това, което аз предпочитам и за което ще ви разкажа – стръмно изкачване по долината на р. Бовска до двата водопада Под камико и полегато спускане под връх Зъбачовец през местностите Чичеро и Проод и останките на средновековния манастир „Св. Арх. Михаил“.

И така, още сте на стадиона. Минете през него, после по мостчето - на отсрещния бряг, и поемете леко нагоре. Скоро ще стигнете до първата забележителност – Синята кукла. Малко встрани има чешма, от която може да си налеете вода. Има и указателна табела, която ви насочва надолу.

Сега внимавайте - следва

Пътеката на влюбените,

която е доста стръмна. След като слезете по нея, ще видите красивия аркаден Мост на влюбените. Продължавате по него и следвайки маркировката и указателните табели, започвате да се изкачвате по левия бряг на реката. Тук пътеката е полегата, само на отделни места е по-стръмна. Стигате до Малките плочи. Това място представлява своеобразен кръстопът, където се срещат четири пътеки, но вие трябва да продължите по тази с маркировка в бяло и зелено и да се огледате за указателните табели. Смело напред - и се озовавате пред Големите плочи – тук е второто място за отдих, като по пътя ще се насладите на чудните каскадни водопади по р. Бовска.

Gallery
Изглед към село Бов

Снимка: Todor N Nikolov / Shutterstock

Gallery
Факти за маршрута

Дължина: 9,3 км

Време на прехода: 3 ч.

Места за отдих: 11

Пътеката се намира на около един час път с влак от градовете София и Мездра.

Снимка:  MonumentalArt / Shutterstock