Отиваме на разходка почти до границата със Сърбия. Готови ли сте?

Отправната точка е Годеч, дотам може да стигнете по различни пътища. Най-лесно е, като поемете към Калотина, при Драгоман да завиете надясно. След Годеч се тръгва към село Туден. После обаче оставяте шосето от Туден към Разбоище и поемате през нивите - черен, равен път, в който дъждовете понякога изравят дълбоки коловози. Сега обаче е различно - проливният дъжд, който се изля преди малко, не е оставил и следа – водата се е просмукала веднага в дълбоките пукнатини на земята. Небето още е мрачно и буреносно, нивите са ожънати преди седмици, но все още са жълти и затова целият хоризонт изглежда слънчев и безкраен.

След 2-3 километра пътят извежда до Букоровския манастир „Св. Георги Победоносец“. Той е

единственият манастир в България с пет църкви

и петте са долепени една до друга, все едно се подпират. Дворът е разграден, а четири кутрета ни посрещат с такъв лай, че отдалеч става ясно колко много се радват на човешкото присъствие.

„Айде да си вземете вкъщи по едно кутре“, предлага ни баба Цеца, която се грижи за манастира. После се появяват и котките.

От петте църкви сега действаща е само „Св. Георги“, другите – „Св. Петка“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. Неделя“ и „Вси Светии“, още не са готови. Баба Цветана помни как при разкопки са открити основите им.

По-късно, при строителните работи, майсторите откриват и мраморен торс и камък, върху който е имало календар във формата на костенурка. Жената казва, че това е

най-старият календар, намиран в Европа

известно време много се говорило за находката, после я забравили.