Маршрути: Врачанска екопътека

29 юни 2017 г., 14:40
2843

Водопадът Боров камък. Снимка: Ongala / Shutterstock

Лятото започна и вече е време да хванем гората. Кой не иска да се спаси от бензиновите изпарения, нагорещения бетон, безкрайните задръствания и да се гмурне в сенчестите шубраци на Балкана? А какво ще кажете, ако по пътя ви изкъпе планински водопад? Стягайте раницата, а ние ще ви отведем на мястото.

Как се стига дотам?

Тръгвате от Враца, за да стигнете до село Згориград – на 6 км югозападно от града. Пътят минава през прохода Вратцата – природната забележителност, която е дала името на града. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров – над 400 м. Освен внушителна гледка, те са най-популярният обект за катерене в страната – ще видите многото палатки, въжета и хора, пълзящи нагоре. От края на селото по асфалтов път стигате до местността Лагера, където е началото на екопътеката. Ако се колебаете, все ще има кого да попитате и да ви упътят.

Маршрутът следва каньона на река Лева.

Дървени мостове и стълби, висящи платформи и каменни стъпала ви водят сред дървета, скали и речни каскади. Пътеката е построена изцяло от екологични материали, затова няма маркировка с боя. Табелата в началото препоръчва да се движите с водач. Такъв може да намерите, като се свържете с информационното бюро на природозащитен център „Натура” към природен парк „Врачански Балкан”. Но не е наложително: многобройните дървени стълби и мостове служат като ориентир почти по целия път. Те са построени с помощта на алпинисти, а всичко е пренесено на ръце – първоначално с идеята конструкциите да са без метални елементи. После се е наложило тук-там да се добавят за подсилване, но няма как да ги видите. Съоръженията се преглеждат и доукрепват от дирекцията на парка всяко лято и са напълно стабилни. На няколко места по пътя има масички с пейки, стратегически разположени под дебела сянка. Излишно е да казваме, че всеки си прибира боклука.

Какво ви чака горе?

След около час изкачване и зигзаг по мостовете над реката ще стигнете и до черешката на тортата – водопада Боров камък – 63-метрова водна феерия. През зимата всичко това замръзва и събира почитатели на леденото катерене. Ако не сте такива екстремни ентусиасти, имайте предвид, че скалите наоколо стават изключително хлъзгави.

Пролетните месеци, началото на лятото и есента са идеалното време за разходка по пътеката. Тогава и водопадът е в най-добрата си форма. Ако искате да го видите през август, може и да останете на сухо – съвсем буквално, защото в най-горещите дни реката пресъхва.

Пътеката преминава зад водната завеса

преживяването е вълнуващо, а ако сте загрели от ходенето – истинско блаженство. Бонус: една от онези снимки, които няма как да не качите в профила си.

Отстрани има няколко пейки, където човек може да остане да посъзерцава гледката, преди отново да потегли нагоре – дървена стълба води по стръмната скала до горната част на водопада. От мостчето над него се открива широка панорама към Згориград и околностите. Оттук имате няколко варианта: да продължите – по една пътека вдясно през вековна букова гора се стига до шосето в местността Червения завой, оттам на 30 минути се намира хижа „Пършевица”, където може да пренощувате. Може и да слезете обратно към Згориград по сравнително полегат маркиран маршрут.

 

Факти

Екопътеката от Згориград до горната част на Боров камък започва на 600 м надморска височина и стига до 1000 м.

Време за изминаване на маршрута (в едната посока) – 1 час и половина. 

Ключови думи:
Коментари