Лятото започна и вече е време да хванем гората. Кой не иска да се спаси от бензиновите изпарения, нагорещения бетон, безкрайните задръствания и да се гмурне в сенчестите шубраци на Балкана? А какво ще кажете, ако по пътя ви изкъпе планински водопад? Стягайте раницата, а ние ще ви отведем на мястото.

Как се стига дотам?

Тръгвате от Враца, за да стигнете до село Згориград – на 6 км югозападно от града. Пътят минава през прохода Вратцата – природната забележителност, която е дала името на града. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров – над 400 м. Освен внушителна гледка, те са най-популярният обект за катерене в страната – ще видите многото палатки, въжета и хора, пълзящи нагоре. От края на селото по асфалтов път стигате до местността Лагера, където е началото на екопътеката. Ако се колебаете, все ще има кого да попитате и да ви упътят.

Маршрутът следва каньона на река Лева.

Дървени мостове и стълби, висящи платформи и каменни стъпала ви водят сред дървета, скали и речни каскади. Пътеката е построена изцяло от екологични материали, затова няма маркировка с боя. Табелата в началото препоръчва да се движите с водач. Такъв може да намерите, като се свържете с информационното бюро на природозащитен център „Натура” към природен парк „Врачански Балкан”. Но не е наложително: многобройните дървени стълби и мостове служат като ориентир почти по целия път. Те са построени с помощта на алпинисти, а всичко е пренесено на ръце – първоначално с идеята конструкциите да са без метални елементи. После се е наложило тук-там да се добавят за подсилване, но няма как да ги видите. Съоръженията се преглеждат и доукрепват от дирекцията на парка всяко лято и са напълно стабилни. На няколко места по пътя има масички с пейки, стратегически разположени под дебела сянка. Излишно е да казваме, че всеки си прибира боклука.

Какво ви чака горе?

След около час изкачване и зигзаг по мостовете над реката ще стигнете и до черешката на тортата – водопада Боров камък – 63-метрова водна феерия. През зимата всичко това замръзва и събира почитатели на леденото катерене. Ако не сте такива екстремни ентусиасти, имайте предвид, че скалите наоколо стават изключително хлъзгави.

Gallery
Факти за маршрута

Екопътеката от Згориград до горната част на Боров камък започва на 600 м надморска височина и стига до 1000 м.

Време за изминаване на маршрута (в едната посока) – 1 час и половина.

Снимка: Ongala / Shutterstock

Gallery
И поразителните гледки, които ви очакват по него...

Снимка: Диана Ангелова

Gallery

Снимка: Диана Ангелова

Gallery

Снимка: Диана Ангелова

Gallery

Снимка: Диана Ангелова