Чисто белият сняг на Антарктика става все по-силно замърсен с черен въглерод, изхвърлен от двигателите на туристическите кораби, сочи ново изследване, публикувано в Nature Communications.

Наскоро международен екип от учени проучи нивата на черен въглерод (т.е. на практика сажди), образувани от непълното изгаряне на изкопаеми горива, из 28 различни места по 2000-километрова ивица, простираща се от северната част на Антарктика до южната планина Елсуърт. Откритията им показват, че нивата на черен въглерод са значително по-високи в снега, намиращ се в близост до изследователските станции туристическите местности, в сравнение с тези в останалата част на района.

От своя страна почерняването на снега води до абсорбирането на по-големи количества слънчева енергия и съответно – става далеч по-податлив на разтапяне (феномен, известен като ефекта албедо). За невъоръженото око промяната може и да изглежда незначителна, но на пръв поглед небрежното потъмняване на снежната покривка може да има значителни последствия. Екипът изчислява, че всяко лято черният въглерод е отговорен за допълнителното разтопяване на 23 мм сняг и всеки един посетител в региона допринася за лятното топене на близо 83 тона сняг.

„Тежестта на залежите [от черен въглерод] варира в зависимост от географския регион, но ние изчислихме, че преждевременното топене на снежната покривка вследствие на отпечатъка от черен въглерод от туризма е от порядъка на десетки до стотици тона на посетител“, се казва в проучването.

През изминали десетилетия Антарктика е била дом единствено на пингвини и няколко научни изследователски бази. Днес обаче човешката активност на континента се засилва. През сезона 2019 – 2020 Антарктика е посетена от около 74 000 туристи – т.е. 32 процента повече спрямо сезона 2018 – 2019 и над 20 пъти повече, отколкото преди едно десетилетие.

По-голямата част от залежите на черен въглерод са вследствие от емисии от горящите изкопаеми горива туристически кораби. Според проучването Международната асоциация на туроператорите на Антарктида разполага с постоянно нарастващ флот от 54 кораба, включително шест големи круизни кораба, и е извършила над 375 отпътувания през сезона 2019-2020.

Въпреки че идеята да посетите Антарктида като турист може и да звучи примамливо, изследователите твърдят, че техните открития показват, че трябва сериозно да преразгледаме отношенията си с Антарктида. Освен настояването за по-бърз преход към чисти горива и хибридни или електрически кораби, авторите на изследването смятат също така, че трябва да има по-строги ограничения за броя на туристите, които да имат правото да посещават региона.

Смята се, че отепчатъкът от черен въглерод вследствие на туризма всъщност е бил по-голям преди десетилетие - преди забраната за използване на тежко гориво в района да влезе в сила и преди да се предприемат различни мерки за почистването на антарктическите кораби - но трябва да се направи още. В противен случай бъдещето на най-студения, ветровит и сух континент на Земята няма да е красиво.

Източник: IFLScience