Ларвите на коралите плуват по посока на звука на родния риф, за да се съберат с близките си и да растат в безопасност, откриха холандски учени, цитирани от Science Daily. 

Още преди няколко години британски учен доказва, че рибите се ориентират по "музиката" от характерни шумове на кораловия риф. Това, че децата на коралите правят същото, изненада океанолозите.

Холандският екип поставял ларвите в стъклена тръба, от която те можели да избират накъде да поемат - към високоговорител, имитиращ шума на рифа, или към свободни водни пространства. Зародишите с размер на бълхи без колебание се насочвали към звуковото устройство.

Ларвите на корала приличат на окосмен хайвер. "Яйцата" могат да се движат с помощта на косъмчетата. Не е ясно как тези изключително прости животни различават звуците. Учените предполагат, че звуковите трептения във водата въздействат на косъмчетата и им дават пространствена ориентация.

Откритието повдига въпроса за екологията на шумовата среда в районите на кораловите рифове, умиращи в момента поради замърсяването и затоплянето на океаните. За да си намират сигурно място, ларвите на корала слушат естествените звуци на рибите и щракането на скаридите. А те се заглушават от бумтенето на корабните двигатели и врясъка на моторниците.

Източник: Science Daily