По принцип хъркането не е хубаво нещо. То може да разруши някои връзки и се асоциира с вредните за здравето ефекти на сънната апнея. Не е поведение, което бихте нарекли „сладко“. Освен ако не става въпрос за хъркащо колибри, пише IFLS.

И Би Би Си ни предлага най-доброто доказателство.

Това, че и животните около нас хъркат, не би трябвало да изненадва никого. Въздушните пътища на птиците обаче са малко по-различни от нашите и някои източници твърдят, че само бозайниците хъркат.

Изглежда, че това, което виждаме в клипа, не е истинско хъркане. Поне не по начина, по който сме свикнали да го възприемаме. Хъркането при бозайниците се предизвиква от отпускането на меки тъкани по време на сън и частичното блокиране на въздушните пътища. При това колибри не се случва подобно нещо.

Птицата реално се събужда от анабиоза - една своеобразна краткотрайна хибернация, благодарение на която тези малки същества не губят твърде много топлина, докато спят. Една от характеристикте на анабиозата е, че тялото се охлажда до доста по-ниски температури в сравнение с тези, при които другите топлокръвни същества спят. И при положение че колибрито има по-висок метаболизъм от което и да е гръбначно, пестенето на енергия е от съществено значение.

Когато колибритата се намират в анабиоза, те приемат толкова малко кислород, че е трудно да преценим дали въобще дишат. През нощта те успяват да спестят доста енергия, но събуждането им сутрин е по-трудно дори и от нашето (нямат си кафе, което да им помага). Вместо това те започват да приемат големи количества кислород (поне спрямо размера им), а тялото им започва да изгаря повече "гориво" и вдига телесната им температура до положение, в което могат спокойно да отворят очи. Звукът може да се асоциира с процеса на вдишване на кислород. Психологическата причина за това обаче е неизвестна.

Някои потребители в YouTube твърдят, че поведението на това конкретно колибри (Heliangelus amethysticollis) говори за уплаха и означава, че може и да умира. Когато обаче клипът е публикуван в YouTube за първи път преди три години (без коментара на Би Би Си), авторът му твърди, че щом птицата се е събудила, тя е била привидно здрава и е излетяла в търсене на храна.