Женски птици колибри се сдобиват с пъстрото оперение на мъжките, за да избегнат конкуренцията им в събирането на нектар - забележителен пример за мимикрия между половете от един и същи вид, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново проучване.

При вида якобин, често срещан в Централна и Южна Америка, пъстрото оперение на мъжкия обикновено го отличава от това на женската, коeто е по-скоро "скучно". Въпреки това 20 процента от тези женски колибри израстват, имитирайки окраската на мъжките. 

Тази маскировка на женските разубеждава мъжките да ги атакуват, докато се конкурират за нектар, според проучването, публикувано в изданието за биологични науки на Лондонското кралско общество, предава БТА. "Андрохромните жени (с мъжка окраска) имитират по-агресивните мъжки, за да получат достъп до нектар", обяснява водещият автор на Джей Фолк от факултета по биология на Вашингтонския университет.

Мимикрията между видовете е добре документирана, като някои от тях приемат характерната външност на други, за да заблудят хищник. Безвредни видове пеперуди, например, имат цветни шарки на крилата, подобни на тези на видовете пеперуди, които са отровни за птиците, и по този начин ги възпират да ги нападат.

В настоящото изследване обаче е документиран по-рядък вид мимикрия, която се проявява при един и същи вид и е обусловена от социална доминация.