Разбира се, че най-дългата човка принадлежи на пеликана.

И още по-точно – на Очилатия пеликан, познат още като Австралийски пеликан. Съвременните пеликани се срещат на всеки континент, с изключение на Антарктида. Обитават главно топли региони. Правят впечатление с дългия си клюн и големия месест джоб под него, който служи за улавяне на риба. Пеликаните често са убивани от рибари, тъй като се конкурират с тях за риба.

Очилатият пеликан се среща в Нова Зеландия, Тасмания и Австралия. Човката му е дълга цели 50 см и птицата успешно я използва за склад, в който приютява около 12 литра вода. С помощта на човката си хваща риба, която предварително е зашеметил с удар с крилете си в плитката вода. След това поглъща храната си със специфично движение на главата напред.

Австралийският пеликан е със среден размер според пеликановите стандарти, но е сред най-тежките австралийски летящи птици – теглото му достига до 13 кг.

Оперението му не е ярко, като цяло е преимуществено бял на цвят. По време на ухажване обаче някои части от главата му стават оранжеви, а джобът под клюна му придобива тъмносин, розов и червен цвят.

Името на очилатия пеликан идва от факта, че когато порасне, около очите му се образуват жълти кръгове, наподобяващи формата на очила.