Най-дребните видове птици принадлежат към семейство колиброви. Те обитават предимно Америка (по-конкретно Южна Америка).

Колибрито пчела тежи само 1,8-2 грама! Заедно с опашката с и човката си е дълго едва 6-7 см. Това го прави най-малката птица в света.

Колибрито има специфично устройство на крилата, което му позволява да се движи във всички посоки. За разлика от останалите, чиито крила се движат нагоре-надолу по време на полет, при колибрито крилата се въртят, описвайки осморки, като едновременно с това произвеждат подемна сила както за издигане, така и за снижаване. Това помага на птичето да лети напред, назад, настрани, нагоре и надолу, дори може да застине неподвижно на едно място във въздуха. Подемната сила се постига благодарение на създаването на вихър около предния ръб на крилата.

Тези крила обаче изискват страшно много енергия. Сърцето е изключително добре развито и относително голямо, като запълва около половината от телесната кухина. Сърдечната честота на колибритата е най-бързата в сравнение с всички животни (пулсът може да достигне до 1000 удара в минута, което е с около 900 удара повече от пулса на едно дете), за да може да поддържа високия метаболизъм на птицата (най-бързият метаболизъм сред всички птици), както и температурата на тялото ѝ. Колибрито приема храна, равна на около 2 пъти на собственото й тегло.

Този тип живот е доста изтощителен, затова колибрито се нужда от добра, продължителна и пълноценна почивка. Затова може през нощта да преустанови частично жизнените си функции – изпада в състояние, което наподобява зимен син.

Тези птици снасят най-често две, по-рядко едно бяло яйце. При по-дребните видове яйцето е по-малко по размери дори от кафено зърно, а теглото му е около 2 мг.