В Колумбия забелязаха за първи път от години една от най-редките „изгубени птици“ на Земята!

Емералдовозеленото и електриковосиньото колибри (Campylopterus phainopeplus) бе заснето от местен орнитолог в планинската верига Сиера Невада де Санта Марта в Колумбия. Това съобщи екоорганизацията Re:wild.

„Забелязването ѝ бе същинска изненада, но пък определено приятна“, казва Юрген Вега, човекът, който има щастието да я зърне.

Източник: Yurgen Vega/SELVA/ProCAT Colombia

„Докато си тръгвах от района, в който работя, едно колибри привлече вниманието ми.“, допълва той. Когато поглежда през бинокъла си Юрген установява с почуда, че това всъщност е Campylopterus phainopeplus. „По невероятни стечения на обстоятелствата колибрито беше кацнало на един клон, което ми предостави достатъчно време да направя снимки и видео.“

За последен път тази птица е видяна през 2010 г. Учените се опасяваха, че колибрито от вида Campylopterus phainopeplus може да е изчезнало завинаги, тъй като обитаваните от него гори до голяма степен за изсечени заради селското стопанство.

Този вид е забелязвано едва три пъти: първо през 1946 г., след това е заснето в дивата природа през 2010 г. и сега, дванадесет години по-късно.

Почти нищо не знаем за колибрито, освен че живее във влажните неотропически гори на Сиера Невада де Санта Марта на около 1200 до 1800 метра над морското равнище.

Планината Сиера Невада де Санта Марта е дом за много представители на дивата природа, сред тях са и 24 вида птици, които не се срещат никъде другаде. Специалистите предупреждават, че едва 15 процента от горите там са да останали непокътнати.

По материал от IFLScience

Gallery

Източник: Yurgen Vega/SELVA/ProCAT Colombia