Според проучванията птицата Лира се е появила на планетата ни преди близо 60 милиона години, а днес се среща само в Австралия, където се смята за национална птица.

Името й е свързано с гласа й - напомня на старинния музикален инструмент лира.

Въпреки че опашката й наподобява лира, гласът й е далече от звука на този музикален инструмент. За сметка на това обаче тя е изключителен имитатор. Няма друга птица като нея, която може да възпроизведе толкова впечатляваща любовна песен. За да се хареса на женската, мъжкият може да възпроизведе с удивителна точност (така че да ви заблуди) дори звука на верижен трион или автомобил. Мъжкият може да пее до 4 часа без прекъсване.

Оперението на птицата Лира е кафяво до сиво, перата на опашката на мъжкия могат да достигнат до 55 см дължина. Това е част от процеса по омайване на женската. Освен че разперва щедро опашката си, за да привлече женски птици Лири, мъжкарят може да я повдига над гърба си и да я развява в различни посоки, ако иска да покаже по-добри танцови умения.

През повечето време тези птици не летят.

Преди няколко десетилетия птицата Лира е била пред изчезване заради промени в естествената й среда вследствие на прекомерното застрояване. След като са направени резервати, където живее необезпокоявана, нищо не я заплашва и популацията е под контрол.