Мини хеликоптерът Ingenuity на NASA полетя успешно над Марс. Той се задържа за около 30 секунди над повърхността на Червената планета.

Ingenuity е технологична демонстрация и този успех отваря нови врати за роботизираните космически изследвания.

Това е и първият контролиран полет, който се извършва на друга планета, първият на машина с двигател на чужда планета.

Самият полет е изглеждал по следния начин - перките се завъртат с 2537 ротации в минута. След като бордовият компютър изпраща данни до Земята, че всичко е наред, перките се извъртат по такъв начин, че да се постигне оптимално излитане по вертикалата в тънката марсианска атмосфера (само 1 процент от земната). След това Ingenuity полита. Апаратът прекарва около 6 секунди във въздуха, придвижвайки се до своята основна цел - 3 метра над повърхността на планетата.

Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета. "Невероятно е, истина е", каза Тарин Бейли, инженер от екипа по контрол на полета на хеликоптера.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърси", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април. Тестът на роторите на 9 април показа проблеми при преминаването от предполетен към полетен режим. 

NASA ще проведе още 4 тестови полета, като при всеки трудността ще нараства постепенно. Специалистите се надяват, че Ingenuity ще успее да се изкачи до 5 м височина. Впоследствие ще изпробват и страничен полет. 

Източник: IFLScience