Простено ви е, ако си помислите, че снимката по-горе е на дънер. Ако промените леко перспективата си, ще осъзнаете, че обектът на нея е доста по-голям. Това реално е вдлъбната депресия на повърхността на Марс, образувана вследствие на масивен удар.

Кръговете, разпростиращи се от центъра на кратера, не са дървесни, но и те могат да ни разкрият полезна информация.

Снимката е направена на 13 юни 2021 г. - през пролетта в северното полукълбо на Марс от инструмента CaSSIS на ExoMars Trace Gas Orbiter на Европейската космическа агенция/“Роскосмос“.

Дори през по-топлите месеци обаче Червената планета е мразовито място. Този кратер, разположен в Acidalla Plantia, най-вероятно има материал, който остава вкочанен целогодишно и който най-вероятно съдържа воден лед.

Знаем това именно благодарение на кръговете. Докато се охлажда, водният лед се разширява. Температурите на Марс варират и материалът, богат на вода в дъното на кратера, вероятно също се разширява и свива.

Източник: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Именно това постоянно разширение и свиване създава концентричните фрактури по дъното, наподобяващи кръговете на дънер. То би могло да помогне на планетарните учени да научат повече за историята на Марс и по-конкретно – за водата в миналото на този пустинен и мразовит свят. Днешната позиция на кратера – на географска ширина около 51,9 градуса – не би могла да доведе до образуването на залежи от воден лед, тъй като е твърде топло.

Заради наклона на оста обаче сезоните на Марс се сменят досущ като на Земята. На Червената планета обаче се случва и нещо допълнително. Ъгълът на наклона на оста се променя драстично в рамките на големи периоди от време – от стотици хиляди до милиони години.

Това предполага, че залежите в дъното на кратера са се появили в някакъв момент в миналото, когато наклонът на марсианската ос е позволило на залежите от воден лед да се формират на по-ниски географски ширини от днешните.

Можете да си свалите снимката с висока резолюция от сайта на Европейската космическа агенция.

Източник: Science Alert