Ingenuity на NASA не престава да ни изненадва. Петият му полет, който извърши на 7 май, трябваше да му е последен – еднопосочно пътешествие до място, от което нямаше намерение да се завърне. Като цяло обаче малкият хеликоптер се представи толкова добре, че NASA повиши Ingenuity до действащ партньор на „Пърси“ и обяви, че летящата машинка ще помага на марсохода толкова дълго, колкото може.

По време на своя четвърти полет Ingenuity направи множество снимки и успя да картографира областта, над която летеше. Това позволи на екипа да избере нов аеродрум за ротокрафта. В рамките на петия полет Ingenuity измина 129 метра на юг от „летище“ братя Райт - неговата основна операционна база през последния месец. Бяха му нужни 108 секунди, за да достигне до новото място и преди да се приземи, мини хеликоптерът се издигна на височина от 10 метра и направи още фотографии на района. Тази нова височина е рекордна за летящия апарат и променя начина, по който можем да изследваме по-недостъпните места на Червената планета.

„Сбогуваме се с нашия първи марсианки дом – летище братя Райт – благодарни сме му за помощта, която ни оказа по време на първите исторически полети на планетарен ротокрафт – заяви главния инженер на Ingenuity Боб Баларам от Лабораторията за реактивно движение на NASA. – Без значение къде ще ни отведе пътят ни сега, ние винаги ще помним колко важни бяха за нас тези двама велосипедни механици от Дейтън по време на първия ни полет на друг свят.“

През последния месец основният фокус на екипа от мисията Perseverance бе Ingenuity. Учените от NASA доказаха, че можем да пилотираме летящ апарат на друг свят в Слънчевата система. „Пърси“ дори засне звуците, които Ingenuity издава, докато лети на Марс. Сега основният приоритет отново е марсоходът, като Ingenuity ще му помага, като изследва местности, недостъпни за „Пърси“.

Не е ясно колко дълго ще оцелее Ingenuity. Той бе изграден с идеята да издържи не повече от 30 дни – колкото NASA да успее да извърши своите тестове. Т.е. всеки полет оттук насетне, всяка снимка и всяко наблюдение, направени от мини хеликоптера, ще са бонс.

Източник: IFLScience