Вчера ви съобщихме, че мини хеликоптерът Ingenuity на NASA е кацнал успешно на повърхността на Червената планета и се подготвя за своя исторически полет из нейната атмосфера. Сама по себе си тази новина е наистина вълнуваща, но хората успяха да открият и един детайл на снимката на Ingenuity, който вероятно повечето от нас са пропуснали – дъга. Или поне нещо, наподобяващо дъга. Единственият проблем в случая е, че най-вероятно този елемент на фотографията въобще не съществува.

Първо, как се образуват дъгите? Нуждаете се от водни капчици във въздуха и Слънце, намиращо се ниско на хоризонта. Когато тези условия са налице, в посоката, противоположна на Слънцето, ще видите ярка цветна арка (или две, ако имате повече късмет, или дори по-редки комбинации заради най-различните фактори, играещи роля при образуването на дъгата).

Как стоят нещата на Марс? Марсоходът Pathfinder засече нещо, наподобяващо дъга, и образувано от ледените кристали в изключително разредената и суха атмосфера на Марс. Според някои в настоящата ситуация вероятно става дума за арка от прах, при която слънчевата светлина се отразява и пречупва от миниатюрни частици. Обяснението обаче вероятно е много по-тривиално – виждаме отблясъка от обективите на камерите на „Пърси“.

Ingenuity, кацнал на повърхността на Червената планета и по една "дъга" от двете му страни. Източник: NASA/JPL-Caltech

В момента на заснемането задните камери за избягване на опасности (Hazcams) на марсохода са сочели на юг – към Слънцето. Същата „дълга“ откриваме и в рамките на няколко дни в същата позиция. Т.е. най-вероятно става дума за артефакт, образуван от камерата.

И все пак, възможно е да се образуват дъги и на други планети. На Венера например има нещо, което наподобява дъга, и което е наречено „слава“ заради наличието на капчици сярна киселина в атмосферата на планетата. На Титан, най-големия спътник на Сатурн, вали метан. Затова е напълно възможно и там да се образуват дъги (вероятно видими единствено в инфрачервения спектър на светлината).

Източник: IFLScience