2020-а буквално се преобърна надолу с главата, а сега и природата започна да се шегува с нас.

Снимка, споделена от фотографката Чесна Куц, показва тленния миг, в който една „хоризонтална дъга“ се появява на небосклона и покрива почти цялото езеро Самамиш във Вашингтон.

„Виждала съм множество дъги над езеро Самамиш, но не и такава“, казва тя пред IFLScience.

Първата снимка е направена около 14:00 часа местно време. Дъгата се е задържала за по-малко от 5 минути. Втората по-приближена снимка е заснета с Canon Rebel t5 камера с 300-мм обектив, ISO 100 /f11 1/250sec. Нито една от трите снимки не е с допълнителни филтри, макар че Куц признава, че е нанесла съвсем леки корекции по контраста.

„Изглеждаше почти нереално и честно – тези снимки почти не са обработвани. За мен те ни показват, че не трябва да губим надежда, да вярваме в любовта, да не се страхуваме и панираме в тези неизвестни времена. Пазете се, приятели“, казва Куц в своя пост във Facebook.

Снимка: Чесна Куц (Cessna Kutz)

Много е трудно да преценим само по снимките що за явление е това, но според метеоролог от Националната метеорологична служба в Сиатъл най-вероятно става дума за т.нар. заоблено-хоризонтална дъга, позната още като „огнена“. Цветните ленти възникват в резултат от преминаването на светлината през ледените кристали в перестите облаци. Това природно явление е много трудно да се види, тъй като и ледените кристали, и слънчевата светлина трябва да са под определен ъгъл един към друг, за да се създаде ефекта на „огнената дъга”.

Снимка: Чесна Куц (Cessna Kutz)