Когато небето е натежало от дъжд, а в същото време слънцето не отстъпва от небосклона, тогава ставаме свидетели на един от най-невероятните природни феномена - дъгата. 

За нея има песни и приказки, митове и сказания. Тя радва както децата, така и възрастните. Когато пъстрият й сърп се извие в небето, няма човек, който да не спре и да я погледа за малко. 

Но какво всъщност знаем за това чудно явление, освен че разпада бялата светлина на седемцветен спектър?

Рeдакторите на ABC Fаct ни запознават с няколко любопитни факта за дъгата. 

Да си ги припомним:

Gallery
Дъгата е рядко явление, не само заради облаците, непропускащи слънчевата светлина, но и заради специалното ъглово положение на слънцето в небето.

То трябва да е между 42 и 40 градуса (видимият спектър на червения и лилавия цвят). Водните капки пречупват не само слънчевата, но и лунната светлина. Човешкото око, уви, е неспособно да види разкоша на лунната дъгата. Тя би му изглеждала само като бяла светлина, освен ако не заснеме явлението с камера, настроена на дълга експозиция.

Снимка: Дияна Георигева

Gallery
Исак Нютон описва дъгата в труда си "Оптика", като първоначално изброява само 5 цвята в спектъра на светлината: червено, жълто, зелено, синьо и лилаво. 

По-късно той добавя и оранжево и синьо. Защо? Най-великия учен е вярвал, че всичко в природата е в хармония, затова решил да създаде паралел между цветовете на дъгата и основните тонове на музикалната скала.

Снимка: Дияна Георигева

Gallery
Рядко, но се случва слънчевата светлина да бъде пречупена от капките два, а дори и три пъти.

Затова понякога виждаме съответно двойни и тройни дъгата.  Почти толкова рядко, може да се наблюдава и обърната дъга, в която цветовете се подреждат в обратен ред.

Също така се случва високо в небето, поради замръзналите капчици в перестите облаци, да се образува пищна цветна дъга, наподобяваща Северното сияние. С настъпването на зимата и приближаването към полюсите, шансовете да попаднете на подобно зрелище намаляват.

Снимка: Дияна Георигева

Прочетете останалите факти на сайта на Мениджър Нюз.